SKF tynger på börsen

aktie uppdaterad Meningarna går isär om SKF:s förmåga att upprätthålla priserna och aktien tar stryk på börsen.

SKF-vd:n sade till Direkt efter rapportkonferensen att marknaden tycks skeptisk till kullagerbolagets förmåga att höja priserna - något som återspeglas i ett par analytikerkommentarer som publicerats under fredagen.

* Morgan Stanley (rekommendation: undervikt) nämner i sin kommentar att ledningen gav viss ny guidning kring lagernivåer, råvarupriser och pris/mix-effekter som samtliga utgör smärre negativa tecken inför det tredje kvartalet.

"Men den stora besvikelsen utgörs av prisbanan på längre sikt: vissa trodde på en omfattande återhämtning, medan nuvarande feedback verkar mer återhållsam", skriver banken sedan.

Diskussionerna om prissättning under rapportkonferensen pågick med Morgan Stanleys mått "relativt länge", och en observation banken tar med sig är att medan det är lätt att få igenom spotprishöjningar är kontraktsförhandlingar mer utmanande för SKF.

Beträffande lageruppbyggnadseffekten på rörelseresultatet estimerar Morgan Stanley att lageruppbyggnaden på 400 miljoner kronor i kvartalet, en siffra som lämnades under rapportkonferensen, bidrog med 70-100 miljoner kronor till rörelseresultatet (0,4 procentenheter på rörelsemarginalen), och att effekten kommer att reverseras i det tredje kvartalet.

* UBS (rekommendation: sälj) påpekar i sin kommentar, enligt Bloombergs referat, att den positiva marginalen i det andra kvartalet tyngs ned av fortsatt prispress samt av sekventiell volyminbromsning under det andra halvåret.

Strax efter klockan 14 på fredagen var SKF-aktien ned mer än 6 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -