Tomras resultat som väntat

Aktiekommentar Återvinningsbolaget Tomra röjde inga större överraskningar i andra kvartalet och resultaten var i linje med analytikernas förhandstips.

Tomras försäljning steg till närmare 2 miljarder norska kronor i andra kvartalet, vilket var 11 procent högre än motsvarande period i fjol. Men med hänsyn taget till valutaskillnader och förvärv var intäkterna istället 4 procent lägre.

Affärsområdet Sorting, som sedan sista januari inkluderar nyvärvet Compac, ökade omsättningen med 8 procent. Medan det främsta affärsområdet, Collection, minskade försäljningen med 12 procent. Men tappet inom Collection bör ses i perspektiv. Jämförelsesiffrorna från förra året är svåra.

För gruppen som helhet minskade bruttomarginalen marginellt, vilket var som väntat i och med konsolideringen av Compac.

Ledningen är nöjda med bolagsköpet. Efter ett nytt besök på plats hos Compac är man övertygad om att affären på sikt kommer gagna Tomras aktieägare.

Förvärvet ska stärka Tomras position inom livsmedelssortering, och Compac kommer till bordet med mycket intressant teknik. Den främsta uppgiften nu blir att göra deras affärsmodell mer skalbar, och öka lönsamheten. Det är en plan som väntas fortgå under de närmaste 1-3 åren.

Det slår en automatiseringsvåg över livsmedelsindustrin och automatisk sortering är något som kommer vara självklart i framtiden. Tillväxten är hög globalt, och marknaden förväntas växa med 8 procent årligen framåt. Tomra har i sin marknadsledande position goda möjligheter att ta en fin bit av den kakan.

Utvecklingen sker i takt med att världens medelklass växer och kraven på livsmedelsproducenterna ökar. Samtidigt ska kostnader pressas i produktionen, vilket är möjligt med moderna lösningar. Det är till och med så att den automatiserad sorteringen kan nå kvalitetsnivåer som inte på ett rimligt sätt går att matcha med manuell arbetskraft.

Efter att Tomras resultat kommit in i linje med förhandstipsen kan vi anta att analytikernas prognos för helåret ligger fast.

Strax innan kvartalsrapporten släpptes var konsensus en omsättningen i år på 7,5 miljarder norska kronor. Det räcker för att bolaget ska kunna gör ett resultat på 4,76 norska kronor per aktie, justerat för engångsposter. Året därefter förväntas omsättningstillväxten bli lägre, närmare 5 procent. Rörelsemarginalen antas bli marginellt bättre än årets, drygt 13 procent.

Men prognoserna rymmer inte möjliga förvärv. Tomra har en nettoskuld på strax under 1 miljard norska kronor, motsvarande 0,8 gånger ebitda-resultatet över rullande tolv månader. Och soliditeten uppgick vid kvartalets utgång till över 50 procent, så goda möjligheter finns att göra nya kompletterande bolagsköp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -