Saab hoppas på USA

Börs Efter framgångsrika tester med Boeing står Saabs hopp till en affär i USA. Vd beskriver det som en potentiell "megaorder". Beslut väntas i slutet av 2017.

Det amerikanska skolflygplansprojektet T-X, där USA:s flygvapen väntas köpa minst 350 skolflygplan, är troligen den "megaorder" som står närmast på tur att hoppas på för Saab.

Det bedömer försvarskoncernens vd Håkan Buskhe i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt efter torsdagens rapport, efter att företaget och samarbetspartnern Boeing i våras har testat planet med goda resultat.

"Vi har uppnått mer än vad vi hade tänkt oss, och flygplanen är bättre än vad vi trodde", säger han och förklarar att man på konstruktions- och modellstadiet visserligen ofta gör försiktiga prestandaantaganden, men att prestandan för det skolflygplan man hoppas sälja till USA:s flygvapen är "otroligt bra".

All testdata har levererats till amerikanska flygvapnet, som nu ska bestämma sig för Saab/Boeings flygplan eller konkurrenternas (Lockheed Martin respektive italienska Leonardos amerikanska filial DRS).

"Bedömningen är att det kommer att avgöras i slutet av året, så om jag ska säga vad som ligger först i kön [av potentiella "megaorder", red anm] är det detta", säger Saabchefen.

Bedömningen utgör i kontrast till det gängse inom försvarsupphandlingar en viss tidsmässig framryckning: vid senaste kvartalsrapporten, i april, sade Håkan Buskhe till Direkt att Saab trodde att ett beslut skulle fattas någon gång under januari-april 2018.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -