Inga överraskningar från Trelleborg

Aktieanalys Trelleborgs halvårsrapport kom in i linje med förväntningarna. Vinstutsikterna framöver ser rätt avslagna ut och givet skuldsättningen är värderingen hög.

För andra kvartalet i rad rapporterade Trelleborg i sitt andra kvartal en underliggande tillväxt i försäljningen på 3 procent. Det var bättre än väntat och glädjande efter att bolaget gått igenom en lång period av negativ organisk tillväxt.

Facit för fjolåret blev en underliggande tillväxt på -6 procent och den negativa trenden höll i sig ända in i fjärde kvartalet. Orsaken till den svaga utvecklingen för Trelleborg är huvudsakligen en nedgång inom olja- och gassegmentet och en svag investeringsvilja inom lantbrukssektorn.

Olja och gas är fortsatt ett svagt kundsegment men trenden har åtminstone bottnat. Med lätta jämförelsetal har Trelleborg därför i år kunnat återgå till att visa tillväxt igen. Justerat för projektaffärerna inom offshore-segmentet var den underliggande tillväxten ytterligare ett par procentenheter högre.

Vd Peter Nilsson konstaterar i rapporten att efterfrågan förbättrats inom flertalet av Trelleborgs marknadssegment och i samtliga geografiska regioner. Det gäller bland annat kunderna inom generell industri som visar på en ökad investeringsvilja, inte minst i Asien där den underliggande tillväxten var stark för Trelleborg.

Peter Nilsson lyfter även fram efterfrågan på däck, från såväl industrin, anläggningsmarknaden som lantbruk, som ökat bra. Trelleborg har inte påverkats allt för kraftigt av de stigande råmaterialpriserna. Peter Nilsson tillskriver detta bolagets premiumposition på marknaden. Arbetet med att prismässigt kompensera för de kostnadsökningar som skett pågår.

För affärsområdet Offshore and Construction är läget som sagt fortsatt tufft. De få projektorder som finns ute på marknaden är föremål för stort intresse och prispressen är hård. Affärsområdet rapporterar en organisk tillväxt på -9 procent och rörelseresultatet landade också på minus.

Den stora vinstmotorn i Trelleborg är dock affärsområdet Sealing Solutions. Där säljer Trelleborg tätningar till bland annat flyg- och fordonsindustrin. Det rör sig ofta om kritiska komponenter där kvalitetskraven är höga. Möjligheten att ta betalt är därefter och rörelsemarginalen inom Sealing Solutions är nästan dubbelt så hög som näst bästa område inom koncernen. Området svarar på egen hand för runt halva rörelseresultatet i koncernen.

Sealing Solutions har även försäljningsmässigt varit en stabil kärna inom Trelleborg de senaste åren. I det andra kvartalet var utvecklingen stark med en underliggande tillväxt på 6 procent. Generell industri i Asien och fordonssektorn i Europa var de starkaste drivkrafterna. Rörelsemarginalen var oförändrad jämfört med i fjol.

Fjolårets stora förvärv av tjeckiska CGS påverkar siffrorna i Trelleborgs andra kvartal. Den förvärvade tillväxten var 20 procent och det är huvudsakligen affärsområdet Wheel Systems som påverkas. Där steg omsättningen med 60 procent jämfört med i fjol. Organiskt ökade försäljningen med 8 procent då framför allt lantbruksdäck sålde bättre än i fjol.
Lönsamheten för Wheel Systems påverkades negativt av högre råmaterialpriser där priskompenseringar inte fullt ut kompenserat.

Flera andra av Trelleborgs affärsområden rapporterade också något sämre lönsamhet i årets andra kvartal jämfört med i fjol. Totalt sett föll koncernens justerade rörelsemarginal med en halv procentenhet jämfört med i fjol, till 13,2 procent. Ännu en gång var det Sealing Solutions, med sin oförändrade marginal, som stabiliserade siffrorna i Trelleborg.
Inkluderat förvärv och valutaeffekter ökade Trelleborg sin omsättning med 26 procent i det andra kvartalet. Det justerade rörelseresultatet förbättrades med 21 procent. Utfallet i kvartalet var i linje med förväntningarna.

Trots att Trelleborg säger sig ha noterat en stigande efterfrågan på de flesta håll under andra kvartalet så är prognosen för tredje kvartalet en oförändrad efterfrågan jämfört med det andra. Det tredje kvartalet är dock säsongsmässigt lite svagare.

Snittprognosen för årets vinst per aktie ligger enligt SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser på 11,77 kronor. I den siffran ingår positiva engångsposter som till nästa år istället väntas svänga om till negativa dito. Vinsttillväxten under 2018 spås därför bli blygsamma 1 procent. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 11,89 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren ligger med nuvarande aktiekurs på 16,0 respektive 15,9. Justerat för en nettoskuld på 11,5 miljarder kronor värderas rörelsen till 14,7 gånger nästa års väntade rörelseresultat.
Direktavkastningen i Trelleborg-aktien väntas uppgå till 2,4 procent respektive 2,6 procent de närmaste åren.
Trelleborgs halvårsrapport var som sagt överlag som väntat. Den underliggande tillväxten var dock en liten positiv överraskning och aktien handlades också upp någon procent efter rapporten.

Peter Nilsson sade i samband med rapporten att han förväntade sig fortsatt tuffa förhållanden för området Offshore & Construction åtminstone det innevarande kvartalet. En utplaning av marknaden väntas dock ske och i fjärde kvartalet väntas en viss förbättring.

Tidigare har Trelleborg sagt sig räkna med att förvärvsaktiviteten kommer att vara lite lugnare en period medan jätteförvärvet CGS integreras. Det är en process som pågår och som rapporteras gå bra.
Några förvärv lär säkert dyka upp och det behövs för i utgångsläget ser vinstutsikterna för nästa år rätt ljumma ut. Inräknat nettoskulden ser värderingen relativt hög ut jämfört med mycket annat i verkstadssektorn.

Vi upprepar vår tidigare hållning när det gäller Trelleborg: bolaget har genomfört stora och positiva förändringar det senaste decenniet och långsiktigt gillar vi aktien. Kursen har dock stigit en hel del det senaste året och i dagsläget känns aktien fullvärderad. Vi behåller därför en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Trelleborg B Köp 198,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -