Sött och surt från Bonava

Aktiekommentar Bonava slog förväntningarna i andra kvartalet, men marknadsreaktionen var ljummen. Fortsatt goda tider antas i Tyskland, men i Sverige syns tendenser till en inbromsning på bostadsmarknaden.

Bostadsutvecklaren Bonava redovisade ytterligare ett starkt kvartal och inledningsvis var glädjeropen höga i aktiemarknaden under tisdagen. Men de varma känslorna svalnade under eftermiddagen, och framåt stängning hade rallyt decimerats till en stigning på 0,6 procent.

Nettoomsättningen ökade med 25 procent, till 3,4 miljarder kronor, vilket var 10 procent högre än analytikernas förhandstips från SME Direkt. Resultaten var bättre över hela linjen men precis som i första kvartalet berodde det delvis på markförsäljningar.

I kvartalet genererade försäljningen av mark ett resultat på nära 100 Mkr, vilket kan ställas i relation till förlusten på närmare 30 Mkr motsvarande period i fjol. Men även efter att markvinsterna räknats av var det underliggande resultaten betydligt bättre.

Magkänslan är att temperaturen på den svenska bostadsmarknaden svalnat av. Men än så länge saknas hårddata som styrker känslan, och värt att notera är att nedkylningen sker från närmast överhettade nivåer, så sa vd Joachim Hallengren under sin presentation av kvartalsresultaten.

Bonava är aktiva i åtta länder med Sverige och Tyskland som främsta marknader. Hemmavid minskade försäljningen mot konsumenter, delvis på grund av att tempot lugnat ned sig bland köparna, men också på grund av sena projektstarter.

I Tyskland var efterfrågan fortsatt stark och fokus förblir på byggandet av överkomligt prissatta bostäder. Planen ligger fast att växa med 5-10 procent per år i landet fram till år 2020. 1 200 nya tyska byggrätter har förvärvats här under kvartalet, vilket är ett nytt rekord för Bonava.

Totalt sett är 9 500 lägenheter under produktion och 1 400 stycken har påbörjats. Detta innebär, eftersom bolaget redovisar resultatet när lägenheten sålts och lämnats över, att fler bra kvartal kan vara att vänta framöver.

Diagrammet nedan visar uppskattade tidpunkter för färdigställande av bostäder till konsumenter, och fastigheter avsedda för professionella investerare som ännu inte resultatavräknats. Notera rekordstapeln i fjärde kvartalet i år, därefter är det beräknade tempot betydligt lugnare.

Ser vi till antalet bostäder i produktion utmärker sig inte andra kvartalet mot tidigare år. Om inte på den punkten att andelen redan sålda lägenheter i produktionen minskat två kvartal i rad.

Målsättningen är att leverera en avkastning på sysselsatt kapital mellan 10-15 procent men i senaste kvartalet nådde bolaget närmare 19 procent. Ledningen betonar att detta inte är en långsiktigt hållbar nivå, även om de önskade att det vore.

Sedan Placera senast skrev om Bonava har analytikerna justerat ned sina intäktsprognoser. I april väntades en omsättning på 15,4 miljarder kronor för 2017 och ett resultat på 11 kronor per aktie, enligt SME Direkt.

På rapportdagen har förhandstipset kommit ner till 15 miljarder kronor, motsvarande en tillväxt på närmare 12 procent år mot år. Men resultatet väntas nu bli högre, 11,60 kronor per aktie. Motsvarande en värdering kring p/e 12-13.

Analytikerna tror också på fortsatt stigande omsättning under 2018, men redan under nästa år faller lönsamheten, och vinsten antas bli något lägre än under innevarande år.

Jämför vi med konkurrenten JM är situationen liknande, bolaget spöade förväntningarna för andra kvartalet, men lönsamheten spås minska något under nästa år, enligt SME Direkt. På prognosen för 2017 värderas konkurrenten till p/e 11.

Byggsektorn går på högvarv och en del av oron i marknaden beror av frågetecken kring hur mycket mer bostadsbyggarna kan gasa. Det är svårare att se hur bland bolagen som fokuserat på Sverige, och då är det positivt att Bonava har ett av sina ben i Tyskland. Här bör fortsatt tillväxt och förvärv var möjligt.

En av vår tids hetaste puckar har varit bostadsmarknaden, skenande fastighetspriser och brist på lägenheter. Flertalet länder har redan upplevt kraftiga prisfall och sett nya uppgångar därefter.

Sverige har än så länge varit förskonade men nu syns de första tendenserna på en avmattning i efterfrågan. Stigande räntor är en oro. Prisutvecklingen bromsar in, om än från rekordnivåer, samtidigt som produktionen av nya bostäder skenat iväg kring storstäderna.

Byggtiderna är långa och skulle priserna dippa är risken att Bonava och de övriga byggbolagen inte får riktigt så mycket betalt som de hoppats när produktionen drog igång, ett par år tidigare.

Så trots goda resultat har bostadsbyggarna tappat tempo på börsen. Oron för vad som händer här näst lär vara en starkt bidragande orsak till det. Och skulle vi få se ett mer dramatiskt prisfall är det inte optimalt att ligga framtung med stor planerad produktioner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -