Nystart för Mindmancer - men aktien är binär

Aktieanalys Uppstickaren Mindmancer lockar med smart övervakning. Men hur stor del av kakan som till slut blir deras är än så länge mycket osäkert.

Mindmancer, eller Irisity som bolaget snart ska heta om extra stämman går igenom den 27 juli, sysslar med intelligent kameraövervakning. Deras produkt är en algoritm som gör traditionella kameror till digitala väktare.

På så vis kan olagliga intrång, stöder och olyckor uppmärksammas i realtid. Vinsten med det omfattar både kostnadsbesparingar, i och med effektivare rondering, och ökade chanser att ingripa i tid innan materiella förluster uppstår.

Men övervakningsalgoritmen konkurrerar inte bara med klassiska väktarjobb, utan kan också förbättra säkerheten för utsatta grupper i samhället, äldre och äventyrslystna skolbarn.

Nacka kommun är först ut i Sverige med digital nattillsyn inom vad som kallas e-hälsa, och som del i det, tillsammans med Vital Integration och Tieto Healtcare & Wellfare, levererar Mindmancer en del av tekniken.

Vi har kommit ganska långt i att acceptera övervakning och att storebror ser oss. Men det finns fortsatt hinder att övervinna. Bolaget pratar också om satsningar på smarta städer och bevakning av tillexempel parkeringsplaster. Här bör trösklarna vara lägre, och det finns direkt pengar att både spara och tjäna för fastighetsägarna. 

Tidigare under våren tillkännagavs att Mindmancer ska leverera intelligent kamerabevakning till projekt Slussen. Deras roll blir som underleverantör till byggbolaget Skanska. Det skulle kunna bli en genombrottsorder om bolaget får större uppmärksamhet därefter.

Tekniken är spunnen vid Chalmers Tekniska Högskola och skyddad av en rad patent. För den skulle saknas inte konkurrenter och enligt bolaget sysslar ett 100-tal företag med liknande lösningar internationellt. Och det har förekommit patenttvister i bolagets historia.

Varför det skulle vara just Mindmancer som slår sig fram är mer otydligt för en utomstående. Men att bolaget var tidiga på bollen, vilket är positivt. Och trycker själva på algoritmens höga kvalitet. Det kunderna absolut inte vill ha är avbrott vid dåligt väder, eller falska alarm.

Mindmancer säljer sin digitala produkt via återförsäljare, antingen under eget namn eller som en del i ett större system. Ett vanligt upplägg är att kunden hyra hårdvaran och betalar licenspengar för mjukvaran. På så vis blir intäkterna långsiktiga och lättare att förutspå.

Rent finansiellt är situationen inte lika eggande som tekniken och framtidspotentialen. Under första kvartalet i år minskade intäkterna mot samma period i fjol och förlusten har vuxit.

I kvartalet stannade räknesnurran på minus 5 miljoner kronor, men en del av kostnadsmassan härrör ett pågående omstruktureringsarbete som snart bör ha nått i sin ände. Varpå kostnaderna av engångskaraktär bör minska i kommande kvartal. Positivt i perioden var en högre bruttomarginal.

Under 2016 omsatte bolaget 26 Mkr och gjorde en förlust på 15 Mkr. Största kostnadsposten var löner till personalen, som stigit till 18 Mkr, från tidigare 12 Mkr året innan. Det är alltså ganska långt kvar tills bolaget når kritisk försäljningsvolym, och break even.

I kassan rymdes 13 Mkr vid kvartalets utgång. Bolagets långfristiga skulder uppgick samma tid till 7,4 Mkr. På det hela taget innebär det en liten nettokassa i firman. Den nuvarande abonnentstocken värderas, enligt bolaget till knappt 230 Mkr.

En stor förändring sedan 1 januari 2017 är att bolaget fått en ny vd med större erfarenhet av försäljning, Marcus Bäcklund. Han har ett långt CV, bland annat som vd för Neonode mellan år 2003-2005 och Cell under it-yran.

Tidigare vd, 37-åringen Johnny Berlic, har varit med sedan starten för drygt 10 år sedan, då sysslade han från början med programmering.

Den nya ledaren har löpande köpt i sig i bolaget, lika så har finanschefen Karl Erik Stenberg enligt insynslistan från FI. Men summorna är än så länge blygsamma, vilket kan förklaras av den tunna handeln i aktien på First North.

Bolaget har i absoluta tal ett slimmat börsvärde på 84 Mkr. Bara små nyheter kan flytta kursen 10-tals procent, vilket ytterligare försvårar investeringsprocessen för nyfikna småsparare.

Att bolaget gör ett omtag väcker min uppmärksamhet. Nytt namn, ny vd och omstruktureringar med fokus på försäljning lockar.

Men om inte Mindmancer, eller Irisity, ganska snart får ett större genombrott är framtiden lika oviss som tidigare. Oavsett vilken namn som fästs vid organisationsnumret. Och kassan räcker inte särskilt långt om förlustsviten förblir.

Men till en relativt låg prislapp kan aktien smaka som krydda till portföljen. Dock enbart för investerare som är beredda på att utfallet är lika binärt byggstenarna i den digitala produkten.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Irisity Neutral 7,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -