Köpvärda fonder i sommar

Köptips Årets börshausse ser ut att ha gått in i en lugnare fas, vilket inte är ovanligt inför sommaren.

Juni har bjudit på betydligt svagare börser. Stockholmsbörsen har backat drygt 1 procent inklusive utdelningar. Även globalt aktieindex har backat med 1,3 procent i svenska kronor. Den svenska kronan har stärkts mot den amerikanska dollarn under perioden med knappt 3 procent vilket drar ner avkastningen när den räknas om till svenska kronor.

Som framgår av Pekka Kääntäs Marknadssyn för juli och augusti så sänker vi allokeringen från 50 procent aktier till 40 procent aktier. Vi gör inga förändringar på fondlistan och rekommenderar i första hand låg- och medelriskfonder.

Den senaste månaden har fondlistans låg riskfonder haft en positiv utveckling och lika så hög riskfonden Blackrock World Finance.

Vi väljer att inte göra några förändringar, då vi tror att det är bättre att sitta stilla i båten än att börja stöka om för mycket i fondportföljen och hamna fel.

Bland de globala investerarna är det fortsatt stora nettoflöden till tillväxtmarknadsfonder och Europafonder. Utöver det stora intresset från globala investerare finns det fler andra faktorer som talar för de två regionerna.

Både tillväxtmarknaderna och Europabörserna har lägre värderingar än de amerikanska börserna. Utöver det driver den europeiska centralbanken ECB fortfarande en ultralätt penningpolitik. En allt svagare amerikansk dollar gynnar tillväxtmarknaderna.

Placeras fondlistas två val, Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära och AMF Aktiefond Europa har lägre risk än respektive kategorisnitt och har förutsättningar att leverera en högre avkastning än snittfonden på en sämre aktiemarknad.

Vårt globala fondval Storebrands Multifaktor, har historiskt avkastat bättre än kategorisnittet vid ett sämre börsklimat, vilket vi ser som en bra tillgång över sommaren.

Den fonden med högst risk Blackrock World Finance har utvecklats väl den senaste tiden. Det är flera faktorer som talar för banker. I Europa har flera banker i Spanien och Italien med för mycket dåliga lån köps upp av starkare konkurrenter. Det har startat en efter längtad konsolidering.

Tillsammans med en väntad räntehöjning från den amerikanska centralbanken FED i början på juni har de globala långräntorna ticka upp vilket gynnar banker.

De två låg riskfonderna på listan, låg risk hedgefonden Atlant Stability och räntefonden Spiltan räntefond Sverige passar utmärkt för den som vill ta mindre risk över sommaren.

Atlant Stability har levererat bra i turbulenta perioder och den strävar efter att vara markandsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

För den som vill ta mer risk men inte lika mycket som i en ren aktiefond, har vi tre blandfonder på fondlistan.

Blandfonder har fördelen att genom aktiv förvaltning, fördelningen mellan räntor och aktier, skapa en mer balanserad avkastning när aktiemarknaden går trögt.

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Vi ser hur huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar desto lägre avkastning kan man förvänta sig – helt enligt gällande finansiell teori.

Två fonder sticker ut. Det är Storebrand Didner & Gerge Småbolag som har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden. De senaste tre åren har fonden gått upp med 74 procent. Kategorisnittet har under motsvarande period gått upp drygt 47 procent till en högre risk.

Storebrand Global Multifaktor har levererat en hög riskjusterad avkastning under perioden. Risken i fonden har varit på lägre nivå än globalt aktieindex.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att minska risken ska titta vidare bland våra låg- och medelriskfonder.

För den som tror att aktiemarknaderna kan fortsätta upp hänvisar vi till våra fonder med hög risk.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i sommar.

HÖGST RISK

Basfond

Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära: är en indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets index. Indexet innehåller drygt 800 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden.

Spetsfond

Blackrock World Finance: Fonden investerarar i stora banker och finansinstitut på global basis. Två tredjedelar av portföljen är placerad i banker med fokus på vanlig in- och utlåning. Av fondens kapital är 52 procent placerat i Nordamerika, följt av Europa (31) och Asien (16). 

HÖGRE RISK    

Spetsfonder

Storebrand Global Multifaktor: Fondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

AMF Aktiefond Europa: Fonden har långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet, vilket har betalat sig över tid. Den har under det senaste året haft mellan 55 till 80 aktier. Relativt få bolag i fonderna bör öka den bolagsspecifika kunskapen, vilket Placera värdesätter hos en aktiv förvaltare.

Didner & Gerge Småbolag: En småbolagsfond med nordiska innehav. Förvaltningen är aktiv och långsiktigt. Fokus ligger på tillväxtbolag och fonden innehåller mellan 30–50 bolag.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

AMF Balansfond uppvisat bra avkastning i relation till risken. En konkurrensfördel är fondens förvaltningsavgift. Den ligger på 0,4 procent per år, vilket är riktigt lågt i förhållande till konkurrensen.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atlant Stability Köp 1 348,13 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 120,30 -
AMF Balansfond Köp 269,40 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 279,83 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 266,24 -
Didner & Gerge Småbolag Köp 738,27 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 093,32 -
AMF Aktiefond Europa Köp 191,24 -
BGF World Financials A2 Köp 212,02 -
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A Köp 128,03 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -