Så köper du likaviktat S&P500

ETF/Fonder Vill du köpa ett likaviktat index som hela tiden säljer vinnarna och köper förlorarna? Här är ett alternativ för det amerikanska storbolagsindexet S&P500.

Redan Leonardo da Vinci sa att ”enkelhet är den ultimata förfiningen”, vilket väl stämmer överens med det likaviktade indexvarianten av S&P 500-index. Indexet är enkelt att beräkna och investera efter. Det har över tid skapat en högre avkastning än originalet, för den som vill läsa mer om indexen hänvisar jag till artikeln Högre avkastning när vinnarna säljs av.

Jag fick många frågor på artikeln om likaviktat index och om det finns några produkter till S&P 500 Equal Weight indexet. Och svaret är att det finns. Men det är inte billigt.

Den första ETF:n lanserades samma år som S&P 500 Equal Weight index så dagens ljus, alltså 2003. Den heter Guggenheim S&P 500 Equal Weight ETF (RSP) och är även den största och mest handlade inom det segmentet.

Den ger en bra exponering mot de 500 största amerikanska bolagen, alla har en lika stor andel på 0,2 procent. ETF:n följer indexet och ombalanserar varje kvartal. Alla aktier får röra sig fritt inom varje kvartal efter sin upp- eller nedgång, men man säljer av vinnarna och köper mer av förlorarna vid varje om balansering.

En effekt av att alla bolag får lika stor vikt gör att de mindre bolagen får en allt större del av ETF:n. De medelstora bolagen utgör 48 procent och stora bolag 52 procent. Det är en stor avvikelse från S&P 500-indexet. Det är även en av förklaringarna att avkastningen varit högre än S&P 500-index de senaste 10 åren. 

Det största sektorerna i RSP är sällanköpsvaror på drygt 16 procent, följt av teknikbolag och industrisektorn. RSP har högre andel sällanköpsvaror och färre teknikbolag än S&P-500 index

En investering i Guggenheim S&P 500 Equal Weight ETF (RSP) bör vara långsiktig för att fånga upp risk och avkastningspotentialen som är på lång sikt. Den årliga förvaltningsavgiften är 0,40 procent inte jättebillig då det finns indexprodukter som i huvudsak investerar i medelstora bolag för halva priset. Den har fyra stjärnor av Morningstar.


För den som endast vill rikta in sig på en riktigt låg förvaltningsavgift och tror att originalindexet S&P 500-index kan gå bättre de kommande åren (det gjorde det under 1990-talet, 2007–2008) hänvisar vi till SPDR S&P 500 ETF (SPY).

SPY är den absolut största ETF:n i världen och även den mest handlade. Den förvaltar 2 000 miljarder kronor. Den följer S&P 500-index, vilket innebär att den till skillnad från Guggenheim S&P 500 Equal Weight ETF (RSP)marknadsviktar innehaven. Största bolag är Apple och de fem största bolagen väger tillsammans knappt 12 procent.

Klart störst sektor är tekniksektorn på 22,5 procent följt av finans och hälsovård. Intressant att notera är att hälften av bolagens totala intäkter genereras utanför USA vilket gör att det är en mycket internationell investering.

Den årliga förvaltningsavgiften är på låga 0,10 procent. Det är riktigt billigt före en så pass bred och djup investering. SPY fondstruktur gör att den inte återinvesterar utdelningarna utan de utbetalas kvartalsvis med en månads fördröjning, vilket gör att investeringen passar bättre i en kapitalförsäkring eller pensionslösning än en ISK-depå. Den har fått fem stjärnor av Morningstar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -