Fed-höjning kan spikas på fredag

Makroveckan En tung makrovecka väntar med besked kring tillståndet för världsekonomin och med viktiga ledtrådar inför den amerikanska centralbanken penningpolitiska möte i juni.

På finansmarknaden fortsätter man att vara lätt ambivalent inför det som händer i världen. Det finns å ena sidan en oro för vad som händer på det politiska planet där bland annat Donald Trumps möjligheter att agera på det ekonomisk-politiska planet ifrågasätts allt mer, och å andra sidan en allt mer spirande optimism kring tillståndet i världsekonomin.

I veckan som gick klättrade den svenska majbörsen åter över nollstrecket samtidigt som börserna i USA stod för en rejäl återhämtning. De stora vinnarna återfinns i sin tur bland tillväxtekonomierna som gynnas av starkare global ekonomi och en svagare dollar.

I veckan som kommer levereras en hel del viktiga nyheter på makroområdet.

Onsdagen innehåller ett kinesiskt inköpschefsindex, inflationssiffror för EMU-området och en sammanställning av läget i amerikansk ekonomi. Viktigt både för aktie- och valutamarknad. Euron tycks ha landat kring en ny nivå kring 1,12 euro per dollar efter att ha inlett året på 1,04.

På torsdagen levereras inköpschefsindexen för maj. Om indexen fortsätter att ligga klart över 50-strecket, som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång, kan det spä på riskviljan ytterligare. En starkare global ekonomi är det viktigaste för börshumöret just nu.

Fredagens amerikanska sysselsättningssiffror blir i sin tur den sista pusselbiten inför den amerikanska centralbankens penningpolitiska beslut den 14 juni. En stark sysselsättningssiffra lär bidra till att sannolikheten för en räntehöjning börjar närma sig 100 procent. Fråga är hur finansmarknaden reagerar på det? Som en bekräftelse på att amerikansk ekonomi står stark eller med oro för att Federal Reserve trycker på bromspedalen för snabbt?

Nyhetsflödet lär också komma att domineras av Donalds Trump och eventuella Rysslandskopplingar i samband med presidentvalet. 

Måndag

De svenska hushållen fortsätter att låna i en takt som inte är hållbar i längden. En mindre nedgång i hushållsutlåningen vore därför välkommen för både Riksbank och politiker. I EMU-området hoppas man på att penningmängdstillväxten ska ta bättre fart.

Tisdag

Den svenska BNP-tillväxten väntas ha tagit betydligt bättre fart under årets första kvartal och hushållen ska möjligen ha hittat tillbaka till butikerna i april. På finansmarknaden hoppas man på en stark barometerindikator för EMU-området som bekräftar bilden av en konjunktur på uppgång. Håll också koll på konsumentförtroendet i USA som ligger på en hög nivå trots den politiska turbulensen kring Donald Trump.

Onsdag

Tre viktiga siffror. Kinesiskt inköpschefsindex lär betyda en hel del för humöret på de asiatiska börserna. En låg inflation i EMU-området gör att ECB håller den penningpolitiska gaspedalen i botten. Den amerikanska centralbanken publicerar sin sammanställning av det ekonomiska läget i de olika centralbanksdistrikten och det är en viktig pusselbit inför räntebeslutet i juni.

Torsdag

Inköpschefsindexen för maj rullas ut på bred front. En bekräftelse på att den globala konjunkturen fortsätter att stärkas skulle kunna ge riskaptiten en skjuts uppåt. Det räcker troligen att utfallen hamnar i närheten av förväntningarna, som i de flesta fall ligger en bra bit över den viktiga 50-nivån.

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för maj. Fortsatt ökad sysselsättning och låg arbetslöshet borgar för en ny räntehöjning i juni. Intressant att se hur aktie- och valutamarknad reagerar på en stark sysselsättningssiffra som i så fall bekräftar att den amerikanska ekonomin fortsätter att växa i hygglig takt.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -