Högre avkastning när vinnarna säljs

Fonder/ETF Världens mest investerade index har en smart konkurrent som avkastat bättre. Så här fungerar S&P 500 och indexet som lyckas genom att hela tiden sälja vinnaraktierna.

Ett av världens mest kända index är S&P 500-index som består av de 500 största amerikanska bolagen och täcker ungefär 80 procent av allt marknadsvärde på de amerikanska börserna.

Totalt uppskattar indexberäknaren S&P Dow Jones att 42 000 miljard kronor är investerade mot indexet. Världens största fond är en börshandlad-indexfond som replikerar indexet. ETF:n SPDR S&P 500 ETF (SPY) har drygt 2 000 miljarder kronor under förvaltning, vilket också gör den till den mest handlade i världen.

S&P 500-index (SPX) skapades 1957. Det var det första marknadsviktade index för amerikanska aktier. Man tar bolagets antal aktier gånger värdet på aktien så får man fram marknadsvärdet. Det var lite av en revolution, föregångaren var välkända Dow Jones Industrial Average Index som beräknats från 1896. Det är ett prisviktat index, det vill säga att aktiepriset avgör vikten i indexet. Prisviktningen var en enkel beräkning och det var före både miniräknarnas och datorernas tid.

Det tog sedan knappt 20 år tills den första indexfonden som replikerade S&P 500-index dök upp. Det var indexförvaltarpionjären John Bogle och fonden Vanguard 500 Index (VFINX), som lanserades 1976.

Men även marknadsvärdesberäknade index har sina kritiker då man placerar mest i de bolag som är störst och kan vara de mest övervärderade. De hänvisar oftast till Dotcom-bubblan kring år 2000. Då hade indexfonder och aktivt förvaltade fonder som följde S&P 500-index hjälpt till att handla upp teknikbolagen så att de utgjorde knappt en tredjedel av indexet när bubblan sprack. 

Först år 2003 när marknaden började kvickna till efter börskraschen, lanserade indexberäknaren S&P Dow Jones det första likaviktade indexet baserat S&P 500-index.

Det heter S&P 500 Equal Weight Index (EWI). Det är alltså samma index och bolag, men den stora skillnaden är att varje bolag i index väger lika mycket. Här väger bolagen 0,2 procent vardera och indexet ombalanseras varje kvartal. Det innebär att aktierna får ha ett högre värde under kvartalet och vid varje kvartalsskifte får alla bolag 0,2 procent svikt igen. Principen är enkel man säljer vinnare och köper förlorare. De mindre bolagen i index får en betydligt större andel.

Originalet som är viktat efter börsvärdet är ju helt klart tiltat mot riktigt stora bolag som Apple, Microsoft och Amazon.

Tilten mot stora teknikbolag leder till att den största sektorn är teknik med knappt 23 procent. Följt av finansbolag och hälsovård på 14 procent vardera.

Det likaviktade indexet får en jämnare fördelning mellan de olika sektorerna. Den stora skillnaden är att sällanköpsvaror blir den största sektorn på drygt 16 procent följt av tekniksektorn på 14 procent.

Olikheterna avspeglar sig i avkastningen. De senaste 10 åren är det helt klart fördel S&P 500 Equal Weight Index (EWI) som haft en genomsnittlig avkastning på 8,3 procent jämfört med SPX 6,5 procent.

Den högre avkastningen på 1,8 procentenheter per år för S&P 500 Equal Weight Index har levererats till en högre risk mätt som standardavvikelse. Här är det fördel originalindexet S&P 500-index som i genomsnitt har haft en lägre risk på 2,6 procentenheter, trots att det likaviktade indexet hade jämnare fördelning mellan sektorer.

Det är stor skillnad i risk mellan indexen, vilket sannolikt beror på att fördelningen mellan stora bolag och medelstora bolag är den största skillnaderna mellan indexen. S&P 500 Equal Weight Index har en betydligt större andel medelstora bolag, enligt amerikansk standard är det bolag under ett marknadsvärde på drygt 650 miljarder kronor..

Det är tydligt att den likaviktade varianten på S&P 500-index till stor del är ett index för medelstora bolag med högre risk. Över en längre tidsperiod som 10 år, ser vi att den finansiella teorins hörnpelare att högre avkastning ger högre risk över tid fungerar och är förklaringen till S&P 500 Equal Weight Index högre avkastning.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -