Lönsam återvinnare lockar

Aktieanalys. Tomra är ett lönsamt bolag som också gör gott för planeten. Men så är prislappen också satt därefter.

Vi människor lever på ett sätt som inte är hållbart i längden. På allvar syns konsekvenserna av vår resursutarmning på Tellus och stressen tilltar i allt fler kritiska ekosystem.

Världens medelklass väntas ha vuxit med 3 miljarder människor fram till 2030 och det är en enorm utmaning att förse dessa med samma höga standard som övriga, utan att förvärra klimatsituationen ytterligare.

Men problemen innebär också möjligheter för bolag som arbetar med återvinning och resurseffektivisering - när problemen inte längre kan ignoreras. Över 1 000 miljarder dollar behöver årligen investeras i system som hanterar framtida behov.

Återvinning och effektivisering är i huvudsak vad norska Tomra sysslar med. I fjol bidrog Tomras lösningar med att bespara världen 25 miljoner ton utsläpp av koldioxid i atmosfären. Samtidigt som bolaget kunde dela ut 2,30 norska kronor per aktie till sina ägare och leverera en bruttomarginal över 40 procent.

Ryggraden i Tomras verksamhet är insamlingen av uttjänade dryckesförpackningar (Collection Solutions) som står för 60 procent av omsättningen. Årligen omhandtas 35 miljarder använda burkar vid bolagets pantstationer. Kunderna är främst livsmedelshandlare som köper eller leasar maskinerna.

Bolaget har en dominerande ställning och en ansenligt större mängd installerade pantstationer (78 400 stycken) än närmaste konkurrenten Wincor Nixdorf (cirka 10 000 stycken). Marknadsandelen i segmentet uppskattas till imponerande 75 procent. Välfungerande lösningar och inlåsningseffekter gör kunderna trogna.

I senaste kvartalet ökade intäkterna med 5 procent organiskt för affärsområdet. Ytterst pådrivet av att äldre pantmaskiner byts ut i Tyskland och Sverige. Nya svenska regelkrav fick laga kraft den 1 januari 2017, vilket påskyndat ersättningen av äldre system.

Att styrande politiker är pådrivande är avgörande för utrullningen av pantsystem av den sort vi vant oss vid här hemma. Även om det ligger i alla parters intresse att återanvända brukade förpackningar har privata engagemang inte fungerat lika väl.  

Många geografiska marknader är långt ifrån så välutvecklade som Norden och Tyskland. Potentialen är därför stor på nya landsändar. Närmast siktar bolaget på fortsatt expansion i Litauen, där utrullningen gått bra så här långt, och på nya delar av den Nordamerikanska kontinenten. Därtill hör Scotland och Spanien till marknader där politiska diskussioner i ämnet pågår.

Bara 15 procent av alla dryckesburkar hanteras med en pantkrona per burk, som i Sverige. Det är ett utmärkt incitament för att få konsumenterna att återvinna dem. Av alla burkar som säljs slängs 60 procent som sopor, vilket innebär goda möjligheter långsiktigt att sälja nya system.

Utmärkande för affärsområdet Collection Solutions är stabilitet, höga marginaler och låg cyklicitet.

Tomras andra och yngsta affärsområde (Sorting solutions) har vuxit i betydelse. De senaste drygt 15 åren har omsättningsandelen vuxit från noll till närmare 40 procent ifjol och omfattningen ökar.

Affärsområdet innefattar tre affärsströmmar: automatiserad livsmedelssortering, råvaruåtervinning och sorteringsutrustning till gruvnäringen. Sorteringen kan ske enligt flertalet parametrar, däribland färg, sturktur, densitet och biometri.

Försäljningen av automatiserad sorteringsmaskiner för färska livsmedel står för den största andelen av intäkterna och har också störst potential framåt. Inom livsmedelssegmentet har bolaget en marknadsandel på mellan 40-50 procent och den största tillväxtpotentialen finns i vad bolaget kallar den ”nya världen”. I snitt förväntas marknaden för sortering totaltsett växa med 8 procent årligen fram till 2030.

I första kvartalet växte omsättningen inom affärsområdet till 687 miljoner norska kronor (491 miljoner kronor) inkluderat det förvärvet Compac i Nya Zeeland. Organiskt ökade intäkterna med 8 procent. Även exkluderat förvärvet har affärsområdet nått nya rekordnivåer för både orderingång och back log.

Compac kommer till bordet med intressant teknik och förlänger Tomras försprång inom livsmedelssortering mot närmaste konkurrenterna. Samtidigt stärker förvärvet Tomras position på den viktiga USA-marknaden. Därför ökar också valutaexponeringen mot den amerikanska dollarn.

Men Compac är något av ett turn around. Tomra kommer att genomföra betydande operationella förändringar för att göra affären mer skalbar och maximera potentialen. Ledning understryker att det är ett arbete som kommer att ta tid, mellan 1-3 år enligt nuvarande plan. Förvärvets sämre lönsamhet märks redan i första kvartalet då bruttomarginalen krympt marginellt för hela koncernen.

Förvärvet har också satt spår i balansräkningen. Men justerat för förvärvskostnader är den finansiella situationen lika stabil som tidigare. Över rullande tolv månader har nettoskuldsättningen ökat något, till 0,5 gånger rörelseresultatet i första kvartalet, vilket fortfarande är lågt. Soliditeten överstiger 50 procent och det finns goda möjligheter för nya förvärv.

De senaste åtta åren har Tomra totalt sett vuxit omsättningen med närmare 9 procent i snitt per år. Men siffran varierar mycket år mot år.

I och med förvärvet väntas intäkterna öka med nästan 13 procent under 2017. Åren därefter förväntas en lägre tillväxt mellan 2-4 procent, enligt Factset. Men de sifforna exkluderar eventuella förvärv, vilket Placera inte tror är orimligt att förvänta.

I år antas Tomra omsätta 7,44 miljarder norska kronor och göra en vinst per aktie på 4,74 norska kronor. Nästan hälften växlas ut till aktieägarna, motsvarande en direktavkastning på 2,4 procent.

Bruttomarginalen förväntas förbli konstant kring 40 procent framåt. Det kokar ned till ett 8-9 procent högre rörelseresultat i år jämfört med i fjol. Rörelsemarginalen förväntas ligga kring 13-14 procent kommande år. På dessa premisser värderas bolaget till p/e 20 på nästa års vinst. Det är i stil med många övriga stabila kvalitetsbolag på världens börser. Men säga vad man vill om prislappen. PEG-talet (P/E i förhållande till tillväxten) på 2017-års estimat blir högre än 2.

Tomra är en global spelare som rider på en meg trend och långsiktigt är aktien verkligen något att äga. Mer kortsiktigt kan svängningarna i tillväxt och lönsamhet innebära motvind närmaste tiden.

Relativt övriga alternativ på börsen är Tomras värdering inte särskilt hög med hänsyn taget till kvaliteten. Men det har mindre betydelse om värderingarna som helhet är för ansträngda i dagsläget. Ytterligare en kvalitetsstämpel är Latour som storägare.

Allt som allt, Tomra är ett bolag vi gärna köper in oss i över tid eller på tillfällig svaghet. Rekommendationen blir köp, med den stora brasklappen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tomra Systems Köp 102,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -