Högutdelar-ETF med nordisk fokus

ETF Fonder Xact lanserar en börshandlad fond, en ETF, för nordiska högutdelande bolag med start torsdagen den 6 april.

Den första nordiska smart beta ETF:n som inriktar sig på nordiska bolag med kombinationen av hög utdelning och stabil kursutveckling (låg volatilitet i aktien) blir Xact Högutdelande (XACTHDIV).

Urvalsprocessen görs från de 150 mest omsatta aktierna i Norden. Xact väljer sedan ut de 50 bolag som rankas bäst utifrån en kombination av direktavkastning och låg risk. Värt att notera är att ett bolag med hög direktavkastning inte automatiskt kommer med i fonden utan det är kombinationen som är viktig.

Respektive bolagsvikt i fonden bestäms av storleken på direktavkastningen och den historiska risken i aktien. Bolag med högre utdelning och lägre risk väger mer index. 

Bland bolagen i fonden finns Hennes & Mauritz, SEB, Investor, Orkla, Danske bank, Carlsberg, Sampo, Fortum och den norska laxodlaren Marin Harvest Group.

Svenska bolag får den största representationen med drygt 62 procent. Danska bolag utgör 17 procent följt av finländska bolag 14 procent. De största sektorerna är finansbolag 29 procent och konsumentvaror 18 procent följt av industribolag 14 procent.

Direktavkastningen för Xact Högutdelande beräknas till 4 procent, jämfört med det nordiska indexet VINX benchmark cap som är 3,2 procent. Den historiska avkastningen har varit 10,7 procent jämfört med VINX Benchmark Cap 6,8 procent till en lägre risk.

Fonden går att handla i realtid på Stockholmsbörsen under börskoden: XACTHDIV och den årliga förvaltningskostnaden är 0,3 procent. Från och med imorgon 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -