Ekholm spelar ut sin hand

Börskommentar Aktiemarknaden har väntat på att Ericssons nya vd Börje Ekholm ska presentera sina idéer för framtiden. I en lavin av engångskostnader kom så beskedet på tisdagsmorgonen.

Efter ett knappt kvartal på vd-stolen i Ericsson presenterade Börje Ekholm på tisdagsmorgonen lite oväntat en lång rad åtgärder för att få tillbaka bolaget till rimlig lönsamhet igen. Målsättningen på sikt är att rörelsemarginalen, exklusive kostnader för omstruktueringar, minst ska dubblas från 2016 års nivå. I fjol landade marginalen på 6,2 procent.

2017-års väntade resultat var redan före tisdagens besked inte något starkt vägande skäl att kasta sig över Ericsson-aktien. P/e-talet för innevarande år ligger med nuvarande snittprognos i SME Direkts sammanställning på knappt 36.

Den prognosen innehåller engångskostnader på cirka 3,5 miljarder kronor. Beskedet från Ericsson på tisdagen var att dessa kommer att bli betydligt högre.

Omstruktureringskostnaderna kommer att uppgå till 6-8 miljarder kronor. Utöver detta skriver bolaget ned tillgångar med 3-4 miljarder kronor och sätter av ytterligare 7-9 miljarder kronor för vissa kundkontrakt som nyligen utvecklats negativt. Totalt 16-21 miljarder kronor alltså varav merparten landar redan i första kvartalet.

2017 är därmed helt avskrivet resultatmässigt och Ericsson sätter fokus på 2018 då Börje Ekholm förväntar sig ”väsentliga förbättringar av lönsamheten”, givet att dagens marknadsläge består. Enligt SME Direkts sammanställning var prognosen före tisdagens besked en marginal på 7,9 procent för 2018 exklusive engångsposter.

Strategiskt smalnas Ericssons fokus nu av. Övergripande är strategin att hjälpa operatörerna att bredda sig till nya områden och nya intäktskällor. För att göra det kommer Ericsson att satsa inom 5G, internet of things och molntjänster.

I linje med detta kommer också fokus i verksamheten att skiftas om något. Investeringarna inom strategiskt viktiga områden kommer att ökas medan vissa delar kommer att säljas av.

På säljlistan hamnar bland annat verksamheten inom Media och tillverkningen av hårdvara för molnbaserade tjänster. Det är sektorer som hamnar utanför Ericssons snävare affärsstrategi.

Utöver de listade åtgärderna kommer Ericsson även att fortsätta arbetet med att löpande rationalisera produkt- och tjänsteportföljen och att förbättra effektiviteten i alla delar av verksamheten. Börje Ekholm slog redan i samband med bokslustrapporten i januari i år fast att fokus de närmaste åren låg på lönsamhet.

Den som köpt Ericsson-aktien på sistone har som sagt knappast gjort det med förväntningen om ett bra resultat 2017. Att omstruktureringskostnaderna skulle bli högre i år än de tidigare aviserade 3 miljarderna kronor har legat i luften.

Dagens miljardrullning i engångsposter bör därför inte påverka synen på aktien allt för mycket, även om avsättningarna för problem i vissa kundkontrakt är lite oroväckande.

Ericsson-aktien har återhämtats från bottennivåerna i slutet av förra året. Förhoppningar om ett bud från amerikanska Cisco har bidragit men dessa har kylts av på sistone av kommentarer från Ericsson.

En operativ återhämtning är ett betydligt mer långsiktigt projekt. Med en ny kraft vid rodret går det dock att måla upp förhoppningar om nya djärva grepp och en ljusare framtid.

I och med att Börje Ekholm nu har lagt sina kort på bordet närmar sig den förlängda smekmånad han åtnjutit från aktiemarknaden sitt slut. De kommande kvartalen är det dags att börja leverera konkreta förbättringar.

Läs mer om Ericssons kris:

DI: Ericssons läge förvärrat

DI: Börje Ekholm stuvar om

Ekholm rensar i Ericsson - gigantiska nedskrivningar

Ericsson-delar sätts på säljlistan

Ericsson-marginal ska fördubblas

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -