Cevian in i ABB:s styrelse

Börs Christer Gardell är nöjd med beslutet. Aktivistfonden Cevian representeras av Lars Förberg.

Lars Förberg, partner vid aktivistfonden Cevian, har nominerats till styrelsen i ABB inför årsstämman den 13 april.

Det framgår av ett pressmeddelande från ABB, vars styrelseordförande Peter Voser uppger sig vara nöjd med detta:

"Vi är glada över att nominera Lasr till styrelsen. Han för med sig lång erfarenhet som styrelseledamot i industriföretag vilket kompletterar ambitionerna med vår Next Level-strategi", säger han i pressmeddelandet.

Cevian argumenterade inför kapitalmarknadsdagen i höstas för att knoppa av divisionen Power Grids, men fick inte gehör för detta. ABB beslutade att behålla den.

I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt strax efter kapitalmarknadsdagen sade Lars Förbergs kollega Christer Gardell att ABB-styrelsen borde ompröva beslutet.

"Jag tycker att styrelsen borde ompröva det felaktiga beslutet att behålla den komplexa och otidsenliga konglomeratstrukturen. Jag upplever att en klar majoritet av aktieägarna delar denna åsikt", skrev han i ett SMS samma dag som ABB lämnade sin första kvartalsrapport efter kapitalmarknadsdagen, en rapport som var svagare än SME-förväntningarna.

Lars Förberg säger i onsdagens pressmeddelande att han ser fram emot att arbeta med ABB:s ledning och styrelse för att stärka ABB:s långsiktiga konkurrenskraft och värde. Han nämner att detta inkluderar en "framgångsrik implementering" av nämnda Next Level-strategi.

Samtidigt som Lars Förberg tillträder avgår två ledamöter, Robyn Denholm och kompensationskommitténs ordförande Michel de Rosen.

Att Cevian tar plats i ABB:s styrelse är ett tecken på att aktivistfondens dialog med kraft- och automationsbolagets styrelse och ledning är konstruktiv.

Det säger Ceviangrundaren Christer Gardell, som inte vill kommentera huruvida medgrundaren Lars Förberg ska driva frågan om avknoppning av Power Grids när han blir ledamot av styrelsen vid årsstämman den 13 april.

"Jag vill inte kommentera det [avknoppningsfrågan, red anm], men konstaterar att Lars är föreslagen som styrelseledamot, vilket tyder på en konstruktiv och bra relation mellan oss och ABB:s styrelsen och ledning i ABB", säger han.

Han fortsätter:

"Han går in där för att göra ett så bra jobb för alla aktieägare i bolaget."

Cevian är ABB:s näst största ägare, med 5,97 procent av aktierna per den 13 september 2016 - huruvida Cevian gjort något sedan dess avböjer Christer Gardell att kommentera - medan Investor ägde 10,5 procent per årsskiftet enligt sin bokslutskommuniké.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -