Opus har stora planer

Aktieanalys En ny VD ska ta Opus till nästa nivå och dubbla omsättningen på fem år. Med en imponerande historik i ryggen ser vi goda chanser att han kommer lyckas.

Bilprovningsbolaget Opus bokslutskommuniké 2016 visade en organisk omsättningstillväxt på 6 procent till 1,7 miljarder kronor. Samtidigt ökade rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) med 21 procent jämfört med året innan. Det är fina siffror och fortsättningen av en långvarig trend.

Sedan 2010 har Opus ökat sin omsättning med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 40 procent och ebitda-marginalen har höjts från 13 till 19,5 procent. Idag är USA den viktigaste marknaden för bolaget, där man kontrollerar över 40 procent av marknaden.

Sverige är näst störst (37 procent av omsättningen) och även här är man marknadsledande, tillsammans med Svensk Bilprovning. Dessa marknader har hittills varit huvudfokus och skapat en bas med stabila kassaflöden. Nu är det dock dags för nästa steg i utvecklingen.

I samband med presentationen av bokslutskommunikén lanserade Opus en ny strategisk tillväxtplan för de kommande fem åren, som avser att dubbla omsättningen till 400 miljoner dollar. Dessutom ska ebitda-resultatet öka från nuvarande nivån kring 40 miljoner till 100 miljoner dollar, vilket motsvarar ett lyft av marginalen från 20 procent till 25 procent.

För att leda den nästan tillväxtfasen tar Lothar Geilen över som ny VD från och med den 1:a april.

Han efterträder Magnus Greko, en av medgrundarna, som blir kvar som strategisk affärsutvecklare.

Lothar Geilen kom till Opus genom förvärvet av amerikanska Systech år 2008, och har varit ansvarig för bilprovningsenheten sedan dess.

 

Lothar Geilen, vd för Opus

Opus räknar med att intäkterna från bilprovningsverksamheten i Sverige och USA kommer ligga kvar på samma nivåer framöver. Tillväxten på dessa etablerade marknader ska istället komma från en utrullning av utrustning för avgaskontroll på den amerikanska marknaden genom affärsmodellen EaaS (”Equipment as a Service”), med en lönsamhet långt över bolagets genomsnitt.

Idag omsätter man cirka 10 miljoner dollar med EaaS och trenden är såpass positiv att ledningen tror på en ökning till 30 miljoner om två år. Dessutom ska de relativt nya teknikerna Remote Assisted Programming och Fastlign lanseras först i USA och sedan även i Europa.

Nästan hälften av den aviserade omsättningsdubbleringen ska komma från låg-och medelinkomstländer, där Opus räknar med betydande tillväxt för sin bilprovningsverksamhet. Sedan några år tillbaka är man aktiv i Peru och är dessutom mitt i uppbyggnadsfasen av besiktningsprogrammen i Chile och Pakistan, men intäkterna har hittills inte hunnit stiga över 1 miljon dollar. Enligt den nya planen ska Latinamerika genererar 50 miljoner dollar i intäkter om fem år, Asien 45 miljoner.  

Vi ser det som ett positivt tecken att det dröjde bara några dagar, tills Opus annonserade att man gör entré i Argentina, genom förvärv av tre bilprovningskoncessioner. Redan från den 1:a mars 2017 kommer Opus att utföra fordonsbesiktningar för alla registrerade fordon i Córdoba, som är landets näst största stad befolkningsmässigt och har en fordonsflotta på drygt 500 000 fordon. Det är osannolikt att Opus kommer nöja sig med detta avtalet i Argentina och vi tror att det tillkommer flera affärer inom överskådlig framtid.

Córdoba, Argentina

Många tillväxt- och utvecklingsländer har ännu inte infört bilprovning, samtidigt som fordonsbeståndet växer mellan 5-25 procent per år. Möjligheterna i dessa länder är stora och ett bra exempel är Opus bilprovningskoncessionen i Pakistan, som hittills gäller fordon inom public service i Punjab, landets största provins. Avtalet löper under 20 år och ska genererar cirka 150 miljoner dollar totalt.

Bolagets finansiella ställning är stabil med en nettoskuldsättningsgrad på 66 procent vid slutet av 2016, och man är välrustad för investeringarna som kommer krävas i samband med expansionen. Fjolårets fria kassaflöde tillåter dessutom en utdelningshöjning till 0,12 kronor per aktie (0,10) för 2016.

De nya finansiella målen innebär en genomsnittligt årlig omsättningstillväxt kring 15 procent. Självklart kommer det dock inte vara jämnfördelat, eftersom de flesta nya kontrakt kommer ha en uppstartsperiod som dessutom kommer kosta pengar och tynga marginalerna.

För i år räknar  vi med en omsättning kring 1 860 Mkr, cirka 10 procent högre än 2016. Högre volymer och fortsatta framgånger med bland annat EaaS kommer lyfta EBITDA-marginalen till 20,5 procent i vårt scenario, vilket ger oss en vinst per aktie på 0,38 kronor för 2017. Lyckas bolaget lever upp till sina ambitioner, är en omsättning kring 2 180 Mkr och en vinst per aktie på 0,55 kronor rimligt för 2018.

P/e-talet sjunker därmed från 22 för i år till 15 för 2018. Givet den höga tillväxttakten och förutsättningar för en fortsatt ökning bortom 2018, ser vi potential för en positiv kursutveckling de kommande månaderna.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 8,35 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -