Potentialen överväger i Mekonomen

Aktieanalys Det har varit ett turbulent år för Mekonomen, tyngt av den svenska verksamheten. Ett flertal åtgärder talar dock för fin vinsttillväxt i år.

Mekonomens bokslutskommuniké för 2016 presenterades av den tillförordnade Vd:n Pehr Oscarson. Han tog över rodret i oktober förra året och ersatte då Magnus Johansson som fick sparken efter bara ett år. Det säger en del om hur turbulent de senaste kvartalen har varit i bolaget.

Siffrorna för fjärde kvartalet missade återigen analytikernas förväntningarna enligt en sammanställning från SME Direkt. Omsättningen på 1 508 Mkr var 2 procent sämre, rörelseresultatet (EBIT) justerad för engångskostnader på 105 Mkr till och med 14 procent sämre än väntad.

För helåret 2016 rapporterade Mekonomen en omsättning på 5 937 Mkr, motsvarande en ökning med 3 procent jämfört med året innan. EBIT exklusive engångseffekter sjönk däremot till 539 Mkr, från 638 Mkr år 2015.

Huvudproblemen finns inom Mekonomen Sweden (33 procent av omsättningen) där försäljningen har varit svag under en längre period, vilket även har pressat lönsamheten. Under 2016 minskade Mekonomen Swedens underliggande nettoomsättning med 3 jämfört med året innan och rörelsemarginalen (EBIT) minskade med 4 procentenheter till 10 procent.

För att motverka den negativa försäljningstrenden har man börjat återinföra en mer decentraliserad säljorganisation, där butikscheferna har mer frihet att driva sina lokala affärer. Det är en pågående process och för tidigt att säga när en positiv effekt kommer synas.

Något som ger hopp för framtiden är ledningens kommentarer angående det nya butiksdatasystemet, som äntligen verkar ha slutat påverka försäljningen negativt. Systemet installerades initialt i 30 butiker och behövde flera kvartal av anpassningar och förbättringar.

Som tur är ser bilden ljusare ut för bolagets största segment MECA (35 procent av omsättningen), som visade en ökning i den underliggande nettoomsättningen med 10 procent under 2016 till 2 039 Mkr. Lönsamheten tyngdes emellertid av den förlustbringande danska verksamheten, men i slutet av förra året avyttrades denna delen, så förutsättningar för en marginalförbättring 2017 är goda.

Utvecklingen har även varit positivt för det egna varumärket ProMeister. ProMeister lanserades under 2013 och erbjuder högkvalitativa och prisvärda bilreservdelar som säljs även till icke anslutna verkstäder. Sedan början har ProMeister stadigt tagit marknadsandelar och under 2016 ökade försäljningen med 14 procent till knappt 600 Mkr.

Här finns det mycket utvecklingspotential kvar, eftersom ProMeisters andel av bolagets totala reservdelsförsäljning ligger fortfarande bara kring 14 procent, med stigande tendens.

Problemen inom Mekonomen Sweden till trots, genererade bolaget ett fint fritt kassaflöde om 450 Mkr under 2016. Den finansiella ställningen är bra med en nettoskuldsättningsgrad på 54 procent vid slutet av året. Det tillåter styrelsen att föreslå en oförändrad utdelning om totalt 251 Mkr, motsvarande 7 kronor per aktie.

Om Mekonomen får grepp om sina interna problem i Sverige, och med den danska verksamheten ur ekvationen, borde 2017 kunna bli året där vinstutvecklingen vänder. Nybilsförsäljningen har varit stark de senaste åren och bilparken växer i Sverige och Norge.

Den underliggande nordiska marknaden för bilreservdelar och biltillbehör samt verkstadstjänster växer stabilt med 1-2 procent per år. Dessutom planerar bolaget att lansera nya kategorier inom ProMeister, samt en ny reservdelskatalog och e-handelsplattform.

Projektet med att etablera ett nytt svenskt automatiserat centrallager löper på enligt tidigare plan. På minussidan står, förutom problematiken i Sverige, även en fortsatt press på bruttomarginalen i Norge, bland annat som följd av priskonkurrens.

Analytikerna som följer Mekonomen räknade inför rapporten med en omsättning på 6 079 Mkr samt ett rörelseresultat på 633 Mkr för 2017. Givet resultatbesvikelsen känns det rimligt att estimaten kommer ner något, åtminstone vad gäller lönsamheten.

Vi tycker att ett rörelseresultat kring 585 Mkr är mer realistiskt, samt en vinst per aktie på 11,6 kronor. Jämfört med 9,32 kronor förra året, är det trots allt en fin vinsttillväxt och värderingen på p/e 15 ser lockande ut i relation.

Vi är lite kluvna på grund av Mekonomen Sweden och hade gärna sett 1-2 kvartal med en tydlig förbättring där. Nedsidan i aktien borde dock vara begränsad av direktavkastningen på 4 procent.

Dessutom finns det en liten krydda i Mekonomen-caset, nämligen möjligheten av ett uppköpsbud från amerikanska LKQ. Så sent som i november köpte LKQ 26,5 procent av bolaget från dåvarande huvudägare Axel Johnson. LKQ ingår i S&P 500 och har en lång historik av förvärvsdriven tillväxt.

Summa sumarum överväger potentialen risken och vi sätter Köp på Mekonomen.

Aktien har långt kvar till fjilårets toppnivåer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MEKO Köp 175,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -