Vi avvaktar i Hoist

Aktieanalys Hoist Finance är intressant men risken finns att det blir ett svalt börsmottagande. Eventuellt går aktien att köpa på börsen till ett lägre och synligt pris istället för i ett brett spann.

Inkassobolaget Hoist Finance återtåg till börsen närmar sig. Bolaget har ett förflutet på börsen men köptes ut av huvudägarna 2004 under omständigheter som ansågs ojusta av vissa.

När bolaget nu vill tillbaka in i rampljuset är det samma ägare som ger upp delar av sitt ägandeskap till förmån för allmänheten. Förutom försäljningen av befintliga aktier kommer bolaget att ställa ut nya, vilket som mest kan ge en utspädning på cirka 17 procent.

Det första steget mot en börsintroduktion togs redan i början av 2014 då Toscafund via en nyemission investerade 333 miljoner kronor i Hoist och fick lite mer än 9 procent av aktierna.

I slutet av 2014 var Hoist en av Europas största köpare av förfallna fordringar utan säkerhet, sett till bokfört värde. Primärt köper bolaget skuldportföljer från stora internationella banker och finansiella institut. I begränsad omfattning köps också förfallna fodringar från telekombolag, elbolag och andra konsumentföretag.

Skuldköpsverksamheten bedrivs i åtta europiska länder, främst i Tyskland inkluderat Österrike, men också i Belgien, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien, Polen och Italien.  Bolaget är en konkurrent till Intrum Justitia och Lindorff men verksamheterna är inte varandras spegelbilder.

I och med Hoist sorti från den svenska aktiemarknaden 2004 upphörde inkasseringen av svenska fodringar. Idag vänder sig bolaget istället till svenska sparare för att finansiera inköpen av europiska skuldportföljer. I gengäld erbjuder bolaget en sparränta på 1,25 procent och insättningar upp till 100 000 euro skyddas av den statliga insättningsgarantin.

I rådande lågräntemiljö söker sparare med ljus och lykta efter sparalternativ och för den som räds att investera på börsen kan kontantparkeringen hos Hoist ses som ett attraktivt alternativ.

Inlåningen från allmänheten har hittills varit ett billigt sätt att finansiera vidare expansion. Men ett förändrat ränteläge skulle kunna påverka sparalternativets attraktionskraft och därmed också insättningarnas storlek.

Och det finns en korrelation mellan allmänhetens insättningar och Hoists framfart. Vid årsskiftet hade Hoist Spar lånat in cirka 11 miljarder kronor från svenska sparare. Finansieringsformen är en punkt som skiljer Hoists kredithanteringens verksamhet från samma gren inom Intrum Justitia. Inlåningen gör Hoist till viss del beroende av allmänhetens goda vilja.

Att inlåningen från allmänheten sker i svenska kronor och skuldförvärven sedan sker i utländsk valuta innebär också en viss valutarisk. Det senaste året har euron stärkts mot kronan med knappt 4,5 procent, vilket ökat skuldportföljernas värde i kronor, tillika intäkterna från dessa. Men samtidigt minskar bolagets köpkraft vid inköp av nya skuldportföljer utomlands.

Hoist kan lösa sin finansiering på annat håll om det krävs men det skulle bli till en helt annan prislapp och således försämra lönsamheten avsevärt.

Helt avgörande är möjligheten att förvärva attraktiva skuldportföljer till vettiga priser, och i kölvattnet efter finanskrisen har tillgången hittills varit god. Europamarknaden för skuldportföljer mognar allt mer men fortfarande ökar tillgången i Europas mer finansiellt instabila hörn.

Trots att tillgången på förfallna fodringar väntas vara fortsatt god så syns tidiga tecken på ett trendbrott. Stocken av förfallna krediter utan säkerhet hos finansiella institut minskade under 2014 och lika så Hoists portföljförvärv. Samtidigt var finansinstitutens försäljningstakt rekordhög.

Stramare kapitalkrav på Europas banker innebär att bankirerna gärna sanerar sina balansräkningar. Affärsmöjligheter lär därför finns även framgent men vi förväntar oss en lägre tillväxttakt än tidigare för kredithanteringsbolagen. Det är ett antagande i samklang med vad analytikerkollektivet förväntar sig för den redan noterade konkurrenten Intrum.

Inkasseringsmöjligheterna på den befintliga skuldstocken har dock blivit bättre, vilket kan vara ett resultat av allt ljusare ekonomiska utsikter i stora delar av Europa.  

Antar vi att noteringen går ungefär som Hoist har tänkt sig kan bolaget komma att värderas till 4,4 miljarder kronor. Baserat på förra årets resultat värderas bolaget då till 24-25 gånger vinsten.

Kan Hoist ganska omgående skrida till verket med nya likvider och ytterligare inlåning från allmänheten är det inte helt osannolikt att förvänta sig att rörelseintäkterna ökar med 15 procent.

Här är det på sin plats med en uppdatering till den tidigare texten:

Ovanpå den underliggande tillväxten bör man beakta att bolaget förvärvade stora skuldportföljer under slutet av förra året, som inte syns mycket av i fjolårets resultat.

Man kan räkna olika på intäkterna i bolaget. Om vi utgår från lagstadgad resultaträkning och håller vi oss till vår prognosticerade ökningstakt så stiger rörelseintäkterna till närmare 1 500 miljoner kronor. Givet en vinstmarginal i nivå med förra året, 14 procent, innebär det ett resultat på 210 miljoner kronor och ett P/E-tal på årets vinst på 21.

Men vi behöver förhålla oss till att skuldstocken stiger med drygt 40 procent efter fjolårets förvärv. Med samma marginalantagande kan vinsten landa på 250-300 Mkr istället. Med det antagandet kan p/e-talet sjunka en bit under 20.

Som jämförelse kan man till en prislapp på 17 gånger den förväntade vinsten 2015 köpa aktier i Intrum Justitia som under flera år överträffat marknadens förväntningar och finns representerat på fler marknader än Hoist.

Men Intrum förväntas inte växa mer än 7,5 procent under 2015, enligt analytikernas samlade prognoser i Factset.

Under det senaste året har det varit mycket fördelaktigt att delta i de noteringar som skett på Stockholmsbörsen, undantaget några få surdegar som exempelvis Bactiguard som förvisso är något helt annat. Och det talar för att teckna aktier även i Hoist.

Värderingen av bolaget är hög men inte på något sätt burdus. Framtidskalkylen innehåller ett lagom mått av förhoppningar och fram till dess att bolaget måste bevisa sig kan aktien säkerligen stiga. Men den som är ute efter något annat än en kort romans kan önska sig en värdering som istället borde vara mer i underkant.

De låga räntorna är mycket gynnsamma för Hoist, men de kan inte bestå för evigt. Dessutom har vi ett börsklimat som kortsiktigt belönar risktagaren men dagens vinnare behöver inte nödvändigtvis vara den med mest pengar i depån om fem år.

Den som planerar att agera kortsiktigt spekulativt vid noteringen bör ha i åtanke att erbjudandet inte precis blivit haussat hos allmänheten, vilket kan leda till begränsad ägarspridning trots att det institutionella intresset verkar vara stort.

Spararen med långsiktiga ambitioner kanske lockas av att bolagets vd Jörgen Olsson åtagit sig att köpa aktier för 10 miljoner kronor inför noteringen. Och visst blir det en symbol för att han tror på bolaget. Men de tidigare storägarna lämnar ifrån sig en stor del av kakan och mycket utav makten till en relativt nytillsatt styrelse.

Om du fattat tycke för skuldköparna är det säkrare att välja ett beprövat alternativ som Intrum Justitia eller avvakta börsens mottagande av Hoist före ett köp. Långsiktigt är bolaget intressant, men det kanske går att fiska upp den lite billigare under våren. 

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -