Investeringar i fondandelar är förenade med risk. De pengar som investeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Detta är en annons från Carnegie Fonder

Tillväxtmarknader – mer än bara BRIC

Carnegie Fonder har investerat i världens tillväxtmarknader sedan 1996. Men det är faktiskt företagen som är vårt största intresse, inte länderna. I fonden Carnegie Emerging Markets har vi valt ut de 30 börsbolag vi tror allra mest på.

Det finns 33 823 bolag på världens tillväxtmarknader (Bloomberg, 4 oktober 2013). Många är intressanta, men vissa är också övervärderade, illikvida eller till och med vanskötta. Precis som på Stockholmsbörsen gäller det alltså att välja rätt bolag även på börsen i Moskva, Sao Paulo och Jakarta.

Carnegie Fonder är en aktiv förvaltare. Det betyder att vi struntar i index och bara investerar i bolag som vi verkligen tror på. Det gäller alla våra fonder, även de som är inriktade på mer exotiska marknader. Carnegie Emerging Markets, som startade innan begreppet BRIC ens var påtänkt, letar investeringar i nästan alla tillväxt- och gryningsmarknader, men är långt ifrån en indexfond. I stället har vi valt att fokusera fonden till 30 innehav. Några exempel:

  • Express Group är något så ospännande som ett taxibolag. Men med trafikkaosets Jakarta som hemmaplan och en marknadsandel på 30 procent finns det mycket intressanta förutsättningar för fortsatt hög vinsttillväxt.
  • Credicorp är den största finansiella institutionen i Peru, där banktjänster ännu är långt ifrån lika utbredda som i till exempel Sverige. Och värderingen är attraktiv.
  • Lukoil är Rysslands näst största oljebolag, men viktigare är att Lukoil är lägre värderat än andra ryska oljebolag – trots ett starkt kassaflöde som talar för högre utdelningar framöver.
Korta fakta
Förvaltningsavgift: 1,7 %
Minsta köp: 100 SEK
Minsta månadsspar: 100 SEK
Risk: 6/7
Fondens startdatum: 1996-03-25
Handlas: Dagligen
Carnegie Emerging Markets
PDF Fondfaktablad
PDF Månadskommentar
KöpMånadsspar

En gemensam nämnare för bolagen är att de gynnas av en eller flera av de långsiktiga trender vi ser i världens tillväxtmarknader: en växande inhemsk konsumtion, stora investeringar i infrastruktur, en ökad efterfrågan på råvaror och en gynnsam demografi. En annan gemensam nämnare är att de är välskötta och finansiellt stabila, samt att aktierna är likvida.

Och även om vi hellre pratar om enskilda bolag än om länder så ser vi förstås också potential i följande: Världens tillväxtmarknader har 85 procent av världens befolkning*, men bara 39 procent av världens BNP**. Och endast 13 procent av världens börsvärde***.

Carnegie Emerging Markets förvaltas av Jan-Olov Olsson och Mona Stenmark. Till sin hjälp har förvaltarna Carnegie Fonders övriga tillväxtmarknads-team, däribland förvaltarna av Carnegie Rysslandsfond, Carnegie Afrikafond, Carnegie Kinafond och Carnegie Indienfond.

* Källa: IMF, WEO Data: April 2013 Edition s.139
** Källa: IMF, WEO Data: April 2013 Edition s.139
*** Källa: MSCI Emerging Markets Indices, 2012-12-31

Tre frågor till förvaltarna

Stockholmsbörsen stiger, men för tillväxtmarknaderna är det trögt. Varför?
– Dels har investerare hittat rätt bra riskjusterad avkastning i väst, och dels finns det en del problem i vissa tillväxtländer. Dessutom tror vi att många har blivit bortskämda med väldigt höga tillväxttal i de här länderna. Man måste förstå att även tillväxtländer kan ha perioder med lägre tillväxt.

Hur agerar ni i Carnegie Emerging Markets?
– Vi försöker alltid investera i företag som är lite mindre konjunkturkänsliga, så kallade värdebolag. Även dessa kan förstås drabbas av kursnedgångar, men det är välskötta bolag, så om något ser vi köptillfällen.

Var hittar ni investeringar?
– En pressad men attraktiv marknad är Brasilien. Där hittar vi Valid, en av landets största tillverkare av plastkort, simkort och id-kort, samt Mills, ett bygg- och anläggningsföretag som gynnas av investeringar i samband med kommande fotbolls-VM och OS. Vi har också hittat spännande bolag i Peru och Chile.

Därför ska du investera i Carnegie Emerging Markets:

  • Aktiv förvaltning.
  • Fokus på bolag, inte länder.
  • Regioner som gynnas av globala trender inom råvaror, konsumtion, demografi och infrastruktur.

Fonden förvaltas av Jan-Olov Olsson

Född 1959. Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Jan-Olov har bland annat förvaltat Handelsbankens Östeuropafond, HQ Rysslandsfond och Alfred Bergs ryska aktiefonder. Anställdes på Carnegie Fonder 2011.









Fonden förvaltas av Mona Stenmark

Född 1976. Fil mag i nationalekonomi från Uppsala universitet. Anställd på Carnegie sedan 2003 som riskanalytiker. På Carnegie Fonder sedan 2008.

OM CARNEGIE FONDER

Målet för alla våra fonder är att skapa en positiv och stabil avkastning. Den metod vi använder är fokuserad värdeförvaltning. Det innebär att vi investerar i ett mindre antal attraktivt värderade tillgångar som vi verkligen tror på.

Carnegie Fonder har fonder inriktade på tre marknader: svenska aktier, nordiska räntepapper och aktier på tillväxtmarknader. Även om dessa marknader på många sätt skiljer sig åt, har alla våra fonder samma övergripande förvaltningsfilosofi: fokuserad värdeförvaltning.

Fokuserad innebär att fonderna är koncentrerade till ett begränsat antal värdepapper. Vi investerar inte i en aktie bara för att den ingår i ett index, utan endast om vi verkligen gillar den. Detta skiljer oss från de flesta av våra konkurrenter, inte minst passivt förvaltade så kallade indexfonder.

Värdeförvaltning kommer från det engelska uttrycket value investing. När det gäller aktier innebär det att vi föredrar välskötta bolag med stabil verksamhet, starka finanser, fin historik och en hög direktavkastning.

En hörnsten i vår förvaltning är också att vi är försiktiga. Vi chansar inte. För oss är det nämligen lika viktigt att undvika förlorarna som att hitta vinnarna. Vi sätter därför stort värde till direktavkastning, som över tid brukar vara den viktigaste parametern för en positiv värdeutveckling.

Eftersom vi ogillar risk föredrar vi också likvida värdepapper, alltså sådana som det är relativt lätt att hitta köpare till om det skulle bli nödvändigt att sälja.