HANDEL MED VÄRDEPAPPER INNEBÄR ALLTID EN RISK. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Detta är en annons från Zenicor Medical Systems AB

Zenicor genomför nyemission om 12 mkr och
noteras på Aktietorget

Zenicor Medical Systems AB grundades 2003 och har sedan dess vuxit till att bli ett av Sveriges ledande medicintekniska företag inom diagnostik av förmaksflimmer och strokeprevention.

Zenicor har tillsammans med forskare på Karolinska Institutet utvecklat ett unikt system, Zenicor-EKG, för att enkelt och kostnadseffektivt hitta och diagnostisera förmaksflimmer och andra hjärtrytmstörningar. Eftersom personer med förmaksflimmer löper mycket större risk att drabbas av stroke så är den medicinska nyttan stor av att hitta dessa patienter och kunna behandla dem i tid.

Zenicor-EKG finns idag etablerat på över 250 kliniker med tyngdpunkt i Sverige och i övriga Norden och en exportsatsning har nyligen inletts i övriga Europa.

Emissionskapitalet kommer att användas för att snabbt förstärka marknadsorganisationen i Norden, Tyskland och Storbritannien samt förbereda för ytterligare geografisk expansion.

Medicinsk bakgrund

Hjärtrytmrubbningar är ett samlingsbegrepp på sjukdomar som drabbar hjärtats elektriska system. De diagnostiseras traditionellt med EKG men svårigheten ligger i att många hjärtrytmrubbningar kan uppkomma med långa mellanrum. Symtom som yrsel, svimningar, andfåddhet och hjärtklappning kan uppstå på några sekunder men lika fort försvinna igen och är därför svåra att fånga med ett vanligt vilo-EKG på sjukhuset eller med ett kontinuerligt EKG under ett fåtal dagar.

Förmaksflimmer är den vanligaste rytmrubbningen och en av de stora folksjukdomarna. Ca 200 000 svenskar har diagnosen förmaksflimmer, vilket motsvarar drygt 2 % av Sveriges befolkning. Härutöver bedöms ca 100 000 odiagnostiserade flimmer finnas.

Den mest fruktade konsekvensen av förmaksflimmer är stroke, en blodpropp i hjärnan. Personer som har förmaksflimmer löper fem gånger högre risk att drabbas av stroke. Stroke orsakad av förmaksflimmer ger svårare handikapp och högre dödlighet. Minst 30 % av alla strokepatienter beräknas ha förmaksflimmer.

Många av dessa strokefall kan förebyggas om förmaksflimmer tidigt diagnostiseras och behandlas.

Korta fakta
Pris per aktie: 12,80 kr
Minsta investering: 500 aktier (6 400 kronor)
Courtage: 0 SEK
Sista anmälningsdag: 5 november 2014, klockan 17:00
Information om tilldelning: Omkring den 11 november 2014 genom upprättande av nota på din depå
Likviddag: 3 bankdagar efter besked om tilldelning
Beräknad första handelsdag: 18 november 2014
www.zenicor.se
PDF Memorandum
PDF Informationsbroschyr
Anmäl intresse här!
Inte kund hos Avanza? Ladda ner anmälningssedel här.

Zenicors lösning

Zenicor tillhandahåller en komplett systemlösning för att patienten under längre perioder – flera gånger dagligen och vid symtom – ska kunna registrera EKG och överföra dem till en central EKG-databas där EKG presenteras för vårdgivaren via Internet.

Sannolikheten att man fångar en arytmi är betydligt större då utredningsperiodens längd kan utökas. Upp till hälften av patienterna kan få sin arytmi först efter en till tre veckor, därför är Zenicor-EKG en unikt effektiv metod. Enkelheten och bekvämligheten för patienten gör att utredningen kan göras under längre tid.

Systemet består av två huvudkomponenter

  • Handhållen EKG-apparat, s.k. tum-EKG, där patienten själv registrerar sitt EKG genom att lägga tummarna på två elektroder under 30 sekunder. Genom att trycka på en knapp överförs mätningen via mobilnätet till en central EKG-databas.
  • Webbaserad tjänst, Läkarsystemet, för lagring och behandling av insända EKG, analyssystem för diagnosstöd samt användargränssnitt för presentation av EKG för vårdgivaren. Läkarsystemet är installerat på en central server tillsammans med EKG-databasen.

Zenicor blev 2011 utsett till ”Årets Medtech-företag”, en utmärkelse som delas ut av branschtidningen Medtech Magazine och organisationerna Leading Healthcare och Invest Sweden.

Zenicors affärsmodell

Zenicor erbjuder idag två olika modeller av avtal. Den första och idag vanligaste gäller utredning inom arytmi- och strokesegmenten och består av två delar:

  • Köp av EKG-apparat
  • Nyttjandelicens med 12 resp. 36-månaders avtal

Den andra modellen används vid primärpreventiv screeningverksamhet i bredare populationer. I denna modell betalar kunden per screenad patient. De hälsoekonomiska kalkylerna för screeningprogram bygger på denna modell.

Fördelarna med dessa affärsmodeller är att de bygger långsiktiga kundrelationer med repetitiva intäkter och ett kassaflöde som ger ekonomisk stabilitet och en bas för långsiktig och hållbar utveckling. I dag består drygt 50 % av Zenicors omsättning av löpande licensintäkter. Denna andel förväntas öka de kommande åren, vilket möjliggör ökade marginaler.Zenicors verksamhet har på helårsbasis vuxit från 4 095 KSEK 2009 till 10 184 KSEK år 2013 och har varit lönsamma varje år sedan 2006. Prognosen för 2014 är en omsättning om 12 000 KSEK

Omsättning 2009 – 2014 (p) (KSEK)

Zenicors mål 2019

  • Omsättning 80 MSEK. För att nå detta mål skall antalet EKG-apparater öka från dagens drygt 1200 till ca 6000 i slutet av 2019
  • EBITDA om 15%
  • Ökad exportandel från dagens 30 % till 70 %

Kort om Erbjudandet

Teckningskursen i Erbjudandet har fastställts till 12,80 kronor per nyemitterad aktie viket motsvarar en värdering av Zenicor om ca 45 miljoner kronor före Erbjudandet. Erbjudandet omfattar 937 500 nyemitterade aktier.

Erbjudandet innebär, om nyemissionen fulltecknas, att Bolaget tillförs 12* miljoner kronor före emissionskostnader. Bolagets ser för närvarande inget ytterligare kapitalbehov.

Du som kund hos Avanza erbjuds härmed att anmäla intresse att förvärva aktier enligt villkoren ovan. Observera att vid överteckning kan din tilldelning komma att ske med ett lägre antal än du önskat förvärva eller helt utebli. Det spelar ingen roll när under anmälningsperioden du anmäler dig.

Mer detaljerad information om detta erbjudande går att hitta på bolagets hemsida och i Informationsmemorandumet.

*Övertilldelningsoption
Skulle intresset att teckna aktier i Zenicors nyemission visa sig vara mycket stort har en av huvudägarna, Staffan Eriksson, förbundit sig att sälja upp till 140 000 aktier av sitt innehav. Övertilldelningsoptionen kan komma att utnyttjas, helt eller delvis, för det fall intresset för att delta i nyemissionen enligt styrelsens bedömning motiverar detta. Syftet är att få en större ägarspridning, bättre likviditet i Bolagets aktie samt tillgodose visat intresse från nya investerare.

För källförteckning se sid. 35 i Informationsmemorandumet.

VD kommentar

Hitta flimmer – Stoppa stroke

Varje år drabbas 15 miljoner människor i världen av stroke. Av dessa avlider en tredjedel inom 30 dagar och en tredjedel får bestående livslånga handikapp. Detta orsakar ett enormt lidande för patienten och mycket stora kostnader för samhället.

En av huvudorsakerna till stroke är förmaksflimmer, den vanligast förekommande rytmrubbningen i hjärtat. Varje dag drabbas 20 svenskar av stroke till följd av förmaksflimmer. Många personer går omkring med ett odiagnostiserat förmaksflimmer. Sambandet mellan förmaksflimmer och stroke har klarlagts genom forskning under de senaste tio åren.

Zenicor Medical Systems har de senaste åren etablerat sig som en ledande aktör inom förmaksflimmerdiagnostik och strokeprevention. Vi omsätter idag ca 12 MSEK och har varit lönsamma sedan 2006.

Vår lösning Zenicor-EKG, består av en handhållen apparat (s.k. tum-EKG) där patienten under en längre period själv kan registrera kortare episoder av sitt EKG, vilka sedan automatiskt via mobilnätet skickas till en central databas. Via Internet kan vårdgivaren därefter när som helst ta del av patientens EKG och ställa en diagnos.

Zenicor-EKG har en överlägsen diagnostisk förmåga i kombination med hög kostnadseffektivitet och användarvänlighet, såväl för vårdpersonal som för patienter. Med Zenicor-EKG diagnostiseras upp till fyra gånger fler personer med förmaksflimmer jämfört med andra metoder. Detta har påvisats i ett flertal forskningsstudier. Dessa personer skulle annars löpa stor risk att drabbas av stroke.

Mer än 250 kliniker med en tyngdpunkt på Sverige och Norden, använder i dag Zenicor-EKG. Vi har också startat verksamhet i Tyskland och Storbritannien och har redan ett flertal kundinstallationer i dessa länder.

Sammanfattningsvis har Zenicor ett mycket intressant utgångsläge. Vi är väletablerade på den nordiska marknaden, har en fungerande affärsmodell och en lösning som är kliniskt validerad i ett flertal forskningsstudier. Vi har de senaste åren vuxit organiskt med ca 20 % per år, och med hjälp av tillfört emissionskapital har vi som mål att nå en omsättning på 80 MSEK 2019.

Med förstärkt finansiering kan vi snabbt bygga upp vår marknadsorganisation i Norden, Tyskland och Storbritannien samt förbereda vidare geografisk expansion. Dessutom avser vi att intensifiera vårt arbete för att etablera screening för förmaksflimmer som nationella och regionala screeningprogram. På lång sikt är vår tillgängliga marknad samtliga länder i världen som vill prioritera strokebekämpning genom att ”Hitta flimmer – Stoppa stroke”. Välkommen som aktieägare i Zenicor Medical Systems AB.

Mats Palerius, VD Zenicor Medical Systems AB


Patientfall

Levde med förmaksflimmer utan att veta om det

Stina Ringman är en av flera hundra tusen svenskar som lider av förmaksflimmer. Hur länge hon har haft rytmrubbningen vet hon inte. Det var inte förrän hon fyllt 75 år och blev kallad till undersökning som flimret upptäcktes.

Stina Ringman blev förvånad när hon fick veta att hon led av förmaksflimmer. Hon hade aldrig känt av de symtom som annars är vanliga: hjärtklappning, oregelbunden hjärtrytm, andnöd, svullna ben eller yrsel.

– Jag blev erbjuden att använda Zenicor-EKG under två veckor. Jag fick låna en utrustning av sjukvården och kunde göra mätningar hemma varje dag. Det gick snabbt och var väldigt enkelt jämfört med om jag hade tvingats åka till sjukhuset med jämna mellanrum för att ta ett EKG.

Varför just hon har drabbats av förmaksflimmer vet hon inte. Hon upplever att hon lever sunt, hon röker inte, lider inte av övervikt, äter varierat och nyttigt och tar varje dag långa promenader.

I dag får Stina Ringmar läkemedelsbehandling med ett blodförtunnande läkemedel som minskar risken för proppbildning och insjuknande i stroke. – I dag är jag glad att jag blev kallad till sjukhuset och fick möjlighet att använda Zenicor-EKG, jag är rädd för att flimret annars inte hade blivit upptäckt.

Kämpade med hjärtklappningsbesvär

Rolf Johnsson hade i flera år kämpat med hjärtklappningsbesvär. Plötsligt kunde han vakna på natten och känna hur hjärtat rusade, upplevelsen var både skrämmande och ångestfylld. Trots upprepade undersökningar på sjukhus, hittade man inget onormalt.

Inte förrän Rolf provade långtidsregistrering med Zenicor-EKG, upptäckte läkare att han led av förmaksflimmer, en av de vanligaste orsakerna till stroke.

Hjärtat slår normalt 50 till 100 slag per minut hos vuxna. Vid oro, stress eller fysisk ansträngning slår hjärtat fortare. Men för Rolf Johnsson kunde hjärtat plötsligt börja slå våldsamt, utan någon särskild orsak.

– Det började för några år sedan. Det är en väldigt jobbig, men också skrämmande upplevelse. Ibland har det hjälpt om jag lagt mig ned för att vila en stund, då har hjärtslagen blivit normala igen efter cirka 20 minuter. Men ibland har det inte hjälpt, när det varit som värst har hjärtklappningsbesvären varat i upp till två timmar.

Trots att Rolf genomgick utredningar med 24-timmars EKG, kunde läkare inte hitta något fel. Inte heller gav en längre tids registrering av hjärtaktiviteterna några tecken på avvikelser.

Tack vare ett tips fick han vetskap om en forskningsstudie vid Halmstads sjukhus. Samtliga invånare mellan 75 och 76 år i Halmstads kommun, fick ett erbjudande om att delta i ett screeningprogram i syfte att upptäcka förmaksflimmer.

– Jag är tacksam att jag kom med i studien. Genom en smidig liten apparat som mäter EKG med tummarna kunde jag själv registrera hjärtaktiviteten under två veckor och få resultaten analyserade på distans av en kardiolog.

Under dessa två veckor hände det igen. Hjärtat rusade och Rolf vaknade av hjärtklappning. Han såg snabbt till att plocka fram Zenicor-EKG för att mäta hjärtfunktionen. Denna gång kunde läkare äntligen konstatera att Rolf led av förmaksflimmer, en av de vanligaste störningarna av hjärtats rytm och den bakomliggande orsaken till Rolfs hjärtklappningsbesvär.

– Jag hade gått omkring med förmaksflimmer utan att veta om det, och jag kände heller inte till att jag levde med en ökad risk att drabbas av stroke. Nu får jag läkemedelsbehandling för att minska den risken och det känns så klart väldigt bra. Jag önskar att fler fick chansen att kunna mäta EKG över en längre tidsperiod, säger Rolf.