RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR/DOLLAR NED EFTER SVAG JOBBRAPPORT I USA (Direkt)

2024-05-03 16:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna följde USA-räntorna nedåt på fredagseftermiddagen samtidigt som euron stärktes mot en allmänt svagare dollar, efter att den amerikanska jobbrapporten för april visat sig vara svagare än väntat, över hela linjen. Rörelserna gröptes dock senare ur något.

Vid svensk stängning var den tyska tvåårsräntan ned 7 punkter till 3,01 procent och den tioåriga 6 punkter ned till 2,51 procent, medan de svenska slutade 6 punkter lägre på 2,81 procent respektive 7 punkter lägre på 2,44 procent.

Den amerikanska tvåårsräntan hade sjunkit 12 punkter till 4,82 procent och tioåringen 10 punkter till 4,53 procent, jämfört med samma tid dagen före.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 175.000 personer i april, klart under väntade +243.000, medan arbetslösheten sjönk till 3,9 procent, från 3,8 procent månaden före, väntat 3,8 procent.

För de två föregående månaderna reviderades sysselsättningen ned med 12.000 personer.

Även timlönerna kom in lägre än väntat. De ökade med 0,2 procent i april från månaden före, väntat +0,3 procent, och steg 3,9 procent i årstakt, ned från 4,1 procent i mars, och under väntade 4,0 procent.

Hushållsundersökningen visade samtidigt en sysselsättningsuppgång på endast 25.000 personer.

Capital Economics konstaterade i ett kundbrev att den svagare arbetsmarknaden förde tillbaka räntesänkningar till bordet.

De noterade att nästan hälften av jobbökningen, +86.000, kom från en uppgång inom hälsovård och assistans och att de misstänker att den närapå rekordvarma vintern förklarar en del av styrkan de tidigare fyra månaderna.

Nick Timiraos, Wall Street Journals Fed-bevakare, skrev att aprilrapporten inte ändrar mycket för Fed eftersom det kommer en till jobbrapport innan deras nästa möte och att Fed är mer fokuserad på inflationen, och den visar inte någon "oväntad" svaghet.

Från USA publicerades även ISM:s inköpschefsindex för tjänstesektorn, som också var svagare än väntat. Index sjönk till 49,4, alltså under det viktiga 50-strecket, från 51,4 månaden före. Väntat var en uppgång till 52,0.

Bland delkomponenterna sjönk sysselsättning och nya order, medan prisindex däremot steg.

Enligt CME FedWatch Tool är nu en räntesänkning i november nu fullt inprisad.

På valutamarknaden handlades euron runt 1:076 mot dollarn, upp från 1:068 på torsdagen, medan dollarn tappade till 152:7 mot yenen (från 154:3 på torsdagen).

Den norska kronan stärktes efter lite mer hökaktiga signaler än väntat från Norges Bank och sedan ytterligare något efter att bankens chef Ida Wolden Bache sagt att de inte fattat något beslut om när den första sänkningen kommer. Den norska kronan stärktes med 8 öre till 11:70 mot euron.

Den svenska kronan stärktes 3 öre till 11:64 mot euron och 12 öre till 10:81 mot dollarn.

Norges Bank lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 4,50 procent, och skrev att som de nu värderar utsikterna kommer räntan troligtvis hållas på dagens nivå en god stund.

Men samtidigt flaggade de för att styrräntan kan behöva hållas oförändrad lite längre än väntat.

Vid nästa räntemöte i juni kommer de att ha mer information om den ekonomiska utvecklingen och då kommer också nya prognoser.

"Den information vi fått hittills kan tyda på att det kan finnas behov av att hålla räntan uppe något längre än vad vi tidigare tänkt oss", skrev Norges Bank.

Efter marsmötets presskonferens sade Ida Wolden Bache att en första sänkning "mest troligt" kommer i september, men vid fredagens pressträff sade hon att de inte fattat något beslut om när den första sänkningen kommer.

Capital Economics skrev i sin kommentar att även om de nu verkar vilja hålla styrräntan oförändrad till 2025 så misstänker de att ytterligare nedgångar i inflationen kommer tillåta dem att börja lätta på penningpolitiken i år.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -