BALDER
SER INGEN OPERATIONELL SVAGHET – FC (OMS) (Direkt)

2024-05-03 14:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget Balder redovisade en oförändrad vakansgrad i det första kvartalet och bolaget har ännu inte märkt av någon svaghet från sina hyresgäster.

Det säger Balders finanschef Ewa Wassberg i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

"Vi har inte märkt av något på vakansgrader ännu. Men det man ser i marknaden är att kontor i Stockholm sticker ut lite. Framför allt börjar läge spela än mer roll än vad det har gjort tidigare. Men än så länge ser vi inte det i våra siffror", säger finanschefen.

Sektorkollegan Castellum uppgav i sin rapport för det första kvartalet att de sett stigande vakanser, med Stockholm speciellt drabbat.

Märker ni att era kunder är finansiellt pressade och därför hårdare i hyresförhandlingar?

"Inte ännu, men det är möjligt att det kommer att komma framåt. Vi får se lite var ekonomin tar vägen. Vi är absolut ödmjuka för att det kan komma, men det är inget vi märker av i dagsläget", säger Ewa Wassberg.

När Balder kan komma i gång med investeringar igen återstår att se, men på bolagets rapportkonferens uppgav vd Erik Selin att bolaget kommer vara fortsatt restriktiva med nya investeringar. Fokus blir i stället att förstärka balansräkningen, enligt Ewa Wassberg.

"Vi kommer fortsätta bygga kuddar i balansräkningen över tid. Vi ser värdet av att ha en stabil finansieringssituation oavsett vad som händer i omvärlden", säger finanschefen som spelar ned betydelsen av fallande räntor på bolagets investeringsbeslut.

På rapportkonferensen uppgav duon Selin-Wassberg vidare att fastighetsbolaget i dag får förfrågningar om att emittera obligationer på euromarknaden men att de i nuläget väljer bort det.

"Med tanke på att vi inte har så stora finansieringsbehov den närmsta tiden så känner vi ingen stress att komma ut i euromarknaden", säger Ewa Wassberg till Direkt.

Men det sker en succesiv förbättring på euromarknaden?

"Jo men det ser vi. Men inte lika snabbt som på den inhemska marknaden."

Under kvartalet gav Balder ut "ett par obligationer", motsvarande cirka 30 procent av Balders obligationsförfall under 2024 och 2025.

Ewa Wassberg uppger vidare att Balder i dag har cirka 20 miljarder kronor i likviditet – en nivå fastighetsbolaget kommer vilja behålla även framåt men som kan komma att fluktuera lite mellan kvartalen, enligt finanschefen.

Balder är, liksom sektorkollegan Castellum som också rapporterade på fredagsmorgonen, storägare i det norska fastighetsbolaget Entra. I morgonens rapporter framkom det att Castellum såg ett nedskrivningsbehov om totalt -221 miljoner kronor på grund av lägre substansvärde i Entra. I Balders rapport gick ingen sådan information att hitta. Istället gick det att läsa "Balders andel av Entras substansvärde per 31 mars 2024 (EPRA NRV) påvisar inget nedskrivningsbehov och är ett långsiktigt innehav".

Ewa Wassberg uppger dock att även Balder skrivit ned Entrainnehavet i kvartalet.

"Vi skrev ned värdet med 200 miljoner kronor i kvartalet. Men det är ingen väsentlig siffra för oss", säger hon och fortsätter:

"Vi har ganska många 'joint ventures' (intressebolag reds anm) så för vår del blir det här inte en väsentlig post, och därför har vi inte upplyst om den separat."

Hur ser ni på era andra intresseföretag. Är planen att långsiktigt sitta som storägare i exempelvis Norion Bank?

"Det får vi se hur vi ser på den saken. Det är en lite udda fågel i ett fastighetsbolag men det är ett bolag som presterar väldigt väl och det har varit ett jättefint bolag att äga", säger Ewa Wassberg.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Fast. Balder B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -