Upptäck investeringspotentialen i ny teknik

ANNONS Detta är marknadsföringskommunikation. Se fondföretagets prospekt och faktabladet innan du fattar några slutgiltiga investeringsbeslut.

Omfamna framtiden: AI:s omvälvande kraft ger potential för både personlig utveckling och investeringsmöjligheter. Här utforskar vi teknikens utsikter tillsammans med experter från Franklin Templeton.

I dagens snabba värld förändrar banbrytande teknik som artificiell intelligens (AI) våra dagliga liv

och hjälper oss att prioritera det som verkligen betyder något - att leva livet fullt ut. Dessutom erbjuder dessa innovationer investeringsmöjligheter för dem som är villiga att acceptera de risker som är förknippade med ny teknik. Detta framgår av den senaste tidens avkastning för ”Magnificent Seven”, där sju ledande amerikanska teknikjättar driver marknadsvinsterna. Med tanke på den senaste tidens vinster, är det då för sent för dem som ännu inte har börjat investera i teknik?

Jonathan Curtis och Matt Cioppa, portföljförvaltare för Franklin Technology Fund*, tror inte det. De anser att vi befinner oss i en ny teknikcykel, där företagen kommer att gynnas av att de nu investerar för framtiden. Medan ”Magnificent Seven” sannolikt kommer att fortsätta växa och frodas, tack vare sitt fokus på AI och stabila balansräkningar, så är även små och medelstora teknikaktier också lovande.

Jonathan Curtis, CIO och portföljförvaltare och Matt Cioppa, portföljförvaltare av Franklin Technology Fund*

När Jonathan och Matt utforskar möjligheter inom AI kategoriserar de företagen i två grupper: de som bygger digital infrastruktur och de som utvecklar AI-applikationer. Nvidia leder den förstnämnda gruppen med en anmärkningsvärd tillväxt och en omsättning som ökat från 15 miljarder dollar till beräknade 100 miljarder dollar inom två år. Trots denna uppgång tror förvaltarna att Nvidia fortfarande har potential att öka ytterligare i värde och företaget förblir därför det största innehavet i Franklin Technology Fund*.

Att identifiera potentiella företag i kategorin AI-applikationer visar sig vara mer utmanande. Microsoft, som är känt för sin co-pilot AI-programvara, har uppmärksammats och till och med passerat Apple som världens mest värdefulla företag. Företag som Intuit och Adobe har också en potentiellt stark ställning eftersom deras applikationer leder till produktivitetsförbättringar för andra företag.

Dessa exempel utgör en bråkdel av alla de företag som finns inom ramen för Franklin Technology Funds* horisont. Jonathan och Matt är baserade i Silicon Valley där de tillsammans med ett team på 13 analytiker har en enastående tillgänglighet till ledande techbolag. Följaktligen har de identifierat många möjligheter som sträcker sig över teman som AI och maskininlärning, molnbaserad databehandling, cybersäkerhet och framtidens arbete.

Ett långsiktigt perspektiv styr deras aktieval, och de 20 största innehaven har i genomsnitt behållits i över sex år. De fokuserar på ”kvalitetstillväxtföretag” som kännetecknas av ledande ställning på marknaden, exceptionell företagsledning och expansiva marknader. Denna strategi har hållit portföljen stabil i över 20 år och har gjort det möjligt att navigera bland marknadens upp- och nedgångar och det föränderliga tekniska landskapet.

Läs mer om Franklin Technology Fund *

Informationen är inte en rekommendation att köpa, sälja eller inneha något särskilt värdepapper och ska inte tolkas som ett stöd för eller en anknytning till Franklin Templeton.

* En delfond tillhörig Franklin Templeton Investment Funds (FTIF), ett i Luxemburg registrerat fondföretag.

Franklin Technology Fund strävar efter att uppnå kapitaltillväxt genom att investera minst två tredjedelar av tillgångarna i aktier i företag som förväntas dra nytta av hur teknik utvecklas, dess framsteg och användning.

VILKA ÄR RISKERNA?

 

Fondandelarnas värde och intäkter från dem kan både öka och minska i värde. En investerare kanske inte får tillbaka det belopp som har investerats. Resultat kan även påverkas av valutasvängningar. Valutasvängningar kan påverka värdet på utländska investeringar.

•Fonden investerar huvudsakligen i aktier i teknikföretag världen runt. Sådana värdepapper har historiskt sett varit föremål för betydande kursrörelser som kan inträffa plötsligt på grund av marknadsfaktorer eller företagsspecifika faktorer. Därför kan fondens resultat fluktuera mycket under förhållandevis korta tidsperioder.

•Andra betydande risker omfattar:

Aktierisk: Aktiekurserna kan påverkas av faktorer som till exempel ekonomiska, politiska, marknadsrelaterade och emittentspecifika förändringar. Sådana förändringar kan påverka värdet på aktierna negativt, oavsett den företagsspecifika avkastningen.

Värdepappersutlåningsrisk: Risken för att betalningsinställelse eller insolvens avseende låntagaren av värdepapper som lånats ut av en fond kan leda till förluster om den säkerhet som mottagits inbringar mindre än värdet på de värdepapper som lånats ut.

Likviditetsrisk: Den risk som uppstår när negativa marknadsvillkor påverkar möjligheten att sälja tillgångar när det är nödvändigt. En sådan risk kan utlösas av (men inte begränsat till) oväntade händelser som miljökatastrofer och pandemier. Minskad likviditet kan ha en negativ inverkan på tillgångarnas kurser.

För mer ingående uppgifter om alla de risker som är knutna till denna fond, gå till avsnittet ”Risköverväganden” i aktuellt prospekt för Franklin Templetons investeringsfonder.

Viktig information

Denna fond har klassificerats som artikel 8 enligt förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar i den finansiella tjänstesektorn (EU) 2019/2088. Detta är fonder som har en ESG-integreringsstrategi och som dessutom har bindande miljömässiga och/eller sociala egenskaper i sin investeringsprocess. Mer information om fondens hållbarhetsrelaterade aspekter finns på franklintempleton.lu/SFDR. Läs igenom fondens samtliga mål och egenskaper innan du investerar.

Detta marknadföringssmaterial är endast avsett för allmän information och ska inte tolkas som investeringsrådgivning, juridisk rådgivning eller skatterådgivning. Det är heller inte ett erbjudande om aktier i Luxemburg-registrerade SICAV Franklin Templeton Investment Funds (”fonden” eller ”FTIF”). I förtydligande syfte gäller att om du fattar ett beslut om att investera kommer du att köpa andelar i fonden och inte investera direkt i fondens underliggande tillgångar.

Fondandelarnas värde och intäkter från dem kan både öka och minska i värde. En investerare kanske inte får tillbaka det belopp som har investerats. Tidigare resultat utgör inte någon prognos om framtida resultat. Valutasvängningar kan påverka värdet på utländska investeringar. Resultatet kan även påverkas av valutasvängningar om du investerar i en fond med utländsk valuta.

Franklin Templeton (”FT”) ansvarar inte för någon användare av detta dokument eller för någon annan fysisk eller juridisk person rörande oriktig information eller några fel eller utelämnanden i innehållet, oavsett orsaken till oriktigheten, felet eller utelämnandet i fråga. Alla åsikter som uttrycks är författarens egna på publiceringsdatumet och kan ändras utan föregående meddelande. Forskningsresultat och analyser i detta marknadsföringsmaterial har inhämtats av FT för egna behov och tillhandahålls endast i informationssyfte. Uppgifter från tredjepartskällor kan ha använts för att förbereda detta material, och FT har inte fått dessa uppgifter verifierade, validerade eller granskade av en oberoende part. Hänvisningar till vissa branscher, sektorer eller företag utgör allmän information och är inte nödvändigtvis en indikation på fondens innehav vid något tillfälle.

Inga andelar i fonden får erbjudas direkt eller indirekt till personer bosatta i USA. Andelar i fonden är inte tillgängliga för allmän distribution i någon jurisdiktion, och potentiella investerare bör rådfråga sina finansiella rådgivare innan de fattar ett investeringsbeslut. Fonden kan använda finansiella derivat eller andra instrument som kan medföra särskilda risker, vilka beskrivs mer utförligt i fondens prospekt och, i förekommande fall, i relevant faktablad med basfakta för investerare eller andra relevanta försäljningsdokument.

Teckning av fondens aktier kan endast göras på grundval av det aktuella fondprospektet och, i förekommande fall, i relevant faktablad med basfakta för investerare (eller andra relevanta försäljningsdokument), tillsammans med den senaste tillgängliga reviderade årsrapporten och den senaste halvårsrapporten och den senare har publicerats efter årsrapporten. Dessa dokument finns på vår webbplats www.ftidocuments.com, eller kan erhållas kostnadsfritt från din lokala FT-representant eller kan begäras via FT:s europeiska tjänst som finns tillgänglig på https://www.eifs.lu/franklintempleton. Fondens dokument finns tillgängliga på engelska, arabiska, franska, tyska, italienska, polska och spanska.

En sammanfattning av investerarnas rättigheter finns dessutom tillgänglig på franklintempleton.lu. Sammanfattningen finns tillgänglig på engelska.

FTIF:s delfonder är har anmält att få bedriva marknadsföring i flera EU-medlemsstater enligt fondföretagsdirektivet. FTIF kan när som helst avsluta sådana meddelanden för varje andelsklass och/eller delfond genom att använda den process som anges i artikel 93a i fondföretagsdirektivet.

Franklin Templeton International Services S.à r.l.– Under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier, 8A, rue Albert Borschette, L-1246 Luxemburg – Tel: +352 46 66 67-1 – Fax: +352 46 66 76.

Publicerat av Franklin Templeton International Services S.à r.l. Investerare kan också erhålla dessa dokument utan kostnad från något av följande lokala auktoriserade FTI-representanter.

Utgivet i Sverige: Franklin Templeton International Services S.à r.l., filial i Sverige, Nybrokajen 5, SE-111 48, Stockholm, Sverige. Tel +46 (0)8 545 012 30, nordicinfo@franklintempleton.com

Om du går till www.franklinresources.com kommer du att föras till Franklin Templetons lokala webbplats.

Viktig information och villkor för uppgifter från uppgiftsleverantören finns på www.franklintempletondatasources.com.

Upphovsrätt © 2024 Franklin Templeton. Med ensamrätt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -