Makroveckan: Riksbanken i fokus

Makroveckan Ett Fed-besked som inte var lika tufft som väntat och en dämpad sysselsättningsutveckling satte fart på globala räntenedgångar. I veckan väntar ett osedvanligt tungt besked från Riksbanken då en möjlig första räntesänkning står på spel.

Det var lite blandade signaler från världens börser under veckan som gick. Den svenska börsen steg med 0,3 procent och S&P500 med 0,5 procent. Däremot lite surare tongångar för Europa som helhet och Stoxx600 backade i sin tur med 0,5 procent. Bland tillväxtekonomierna var det bättre fart och MSCI Emerging Markets var upp med 1,9 procent, starkt pådrivet av den kinesiska börsen.

På räntemarknaden var det också lite fladdrigt under veckan eftersom marknadsaktörerna inledningsvis hade lite svårt att komma överens om hur Federal Reserves penningpolitiska besked skulle tolkas. Till slut tycks ändå falangen som tolkade beskedet som inte riktigt lika tufft som väntat fått överhanden då börsen vände upp och marknadsräntorna började sjunka. Det riktigt dramatiska skiftet på räntemarknaden skedde dock på fredagen när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för april kom in lite svagare än väntat. Det bidrog till att den amerikanska tioårsräntan sjönk med 17 punkter under veckan som helhet och nu ligger runt 4,51 procent.

Norges bank valde, i likhet med Federal Reserve, att låta sin styrränta ligga still och markerade att en räntesänkning ännu ligger en bit bort. Vi får se om den här fredagens norska inflationssiffror kan få dem på andra tankar.

I ECB-området ser det i sin tur att i allt högre grad luta åt en räntesänkning den 6 juni. I stort sett alla signaler från ECB-företrädare har pekat i den riktningen under senare tid. Det här underlättar förstås för Riksbanken att leverera en räntesänkning i samband med onsdagens penningpolitiska besked. Vi ser också fram mot det penningpolitiska protokoll som ECB publicerar på fredag med lite extra spänning.   

Riksbanken håller ett så kallat mellanmöte vilket ökar osäkerheten inför räntebeskedet eftersom det inte levereras samma fullödiga prognoser. Huvudscenariot är ändå att Riksbanken sänker men i stort håller fast vid den ränteban som presenterades i samband med det förra penningpolitiska beskedet. Det skulle i så fall indikera en styrränta på 3,25 procent i slutet av detta år.

Även Bank of England och Australiens centralbank (RBA) lämnar penningpolitiska besked i veckan som kommer. Bägge bankerna väntas låta räntan ligga still men RBA har faktiskt flaggat för att det kan bli aktuellt med räntehöjningar. Så lite spännande i alla fall.

konjunktursidan är det annars ganska tunt på makroagendan. Tyska och kinesiska handelsbalanssiffror är förstås alltid intressanta liksom detaljhandelssiffror för EMU-området.

För svenskt vidkommande får vi inköpschefsindexen för tjänstesektorn (måndag) och dessutom lär Mäklarstatistik siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden (onsdag) röna stort medialt intresse.

Måndag

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn har legat över 50-strecket fyra månader i rad. Nu hoppas vi på en femte och det mesta talar för dt även om lite svagare index globalt väcker vissa farhågor. Norska bostadspriser har fortsatt upp trots höga räntor. Något som är ett litet problem för Norge bank som i förra veckan valde att ligga still med sin styrränta.

Tisdag

Australiens centralbank lämnar räntebesked och väntas inte göra någon ränteförändring. Efter ett ganska vasst budskap i samband med det förra penningpolitiska beslutet så verkar det uteslutet med en räntesänkning utan lutar snarare mot en kommande räntehöjning. Förhoppningen är att hushållen i EMU-området visat lita bättre shoppingvilja i mars.

Onsdag

Nya uppgifter kring prisutvecklingen på svensk bostadsmarknad blir en lagom uppvärmning inför Riksbankens penningpolitiska besked. En stor majoritet av analytikerkåren räknar med att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter med det finns en och annan avvikare som tror att det dröjer till junimötet. Viktigt för reaktionerna på finansmarknaden bir vad banken flaggar kring framtida räntehöjningar.

Torsdag

Kristi Himmelsfärd så den svenska börsen håller stängt. Annars mest fokus på Bank of Englands räntebesked. Inflationstakten har sjunkit rejält och det vore nog efterlängtat med en räntesänkning (inte minst från Riksbankens sida om de sänkte på onsdagen). Den svenska analytikerkåren satsar dock på att banken väljer att ligga still den här gången men sannolikt signalerar en räntesänkning i närtid givet att inflationen sjunker ytterligare.

Fredag

Intressanta inflationssiffror från Danmark och Norge där de senare är de viktigaste för marknaden. Ett brantare fall än väntat för norsk inflation skulle sätta förnyad fart på ränteförväntningarna även om beskedet från Norges bank var åt det lite beskare hållet. Dessutom intressant penningpolitiskt protokoll från ECB. Det var trots allt några i ledningen som propagerade för en räntesänkning redan vid detta möte. 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -