Svag uppgång på börsen inför jobbrapport

Börsen Stockholmsbörsen steg lätt på fredagen i likhet med de ledande Europabörserna. Lastbilskoncernen Volvo pressades efter svag ACT-statistik medan Karnov rusade efter bud. Hoist lyfte kraftigt efter en stark kvartalsrapport.

Marknaden blickade även fram emot den amerikanska jobbstatistik som publiceras klockan 14.30 svensk tid. Väntat är att sysselsättningen ökat med 243.000 personer under april.

Omkring klockan 12.30 hade OMXS30 stigit 0,3 procent till 2.534 och aktier för 5,9 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30 låg Kinnevik och Sinch i topp, med uppgångar om 3,3 respektive 1,8 procent. Kinneviks största ägare Cristina Stenbeck föreslås göra comeback i investmentbolagets valberedning efter tre års bortovaro.

Även storbankerna stärkte indexet, där SEB och Handelsbanken steg 1,6 procent vardera och var bäst i sektorn.

Största förloraren i indexet var lastbilskoncernen Volvo som sjönk 2,4 procent. ACT-statistik visade en svag orderingång på tunga lastbilar i april på den för Volvo viktiga nordamerikanska marknaden. Sektorkollegan Traton sjönk drygt 3 procent.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC backade 0,5 procent. Rörelseresultatet och orderingången var något svagare än väntat. Även om signalerna om lägre räntor är positiva är det ännu inte tillräckligt för att ge konkret effekt, och det finns fortfarande en viss avvaktan och försiktighet hos NCC:s kunder, uppgav vd Tomas Carlsson i kvartalsrapporten.

Fastighetsbolagen Castellum och Balder var också ned, med 4,7 respektive 5,6 procent, efter rapporter. Båda fastighetsbolagens rapporter innehöll siffror som inte nådde upp till analytikernas snittförväntningar.

Lindab, som levererar till bygg- och ventilationssektorn, handlades ned 3,7 procent efter att rapporten innehållit en resultatförsämring.

Finans- och kredithanteringsbolaget Hoist Finance var en av dagens stora vinnare. Kvartalsrapporten visade en kraftig resultatförbättring och avkastningen på eget kapital ökade till 19 procent, att jämföra med 6 procent motsvarande kvartal året före. Aktien lyfte 19 procent.

I övrigt bland rapportbolagen sjönk kycklingföretaget Scandi Standard 2 procent medan omsorgbolaget Ambea däremot steg 3,2 procent.

Informationstjänsteföretaget Karnov har mottagit ett uppköpsbud från Greenoaks Capital Partners och Long Path Partners (tillsammans med budkonsortiet) på 84 kronor kontant per aktie. Bolagets styrelse rekommenderar budet. Karnov steg 30 procent till 85:40 kronor.

Programvarubolaget Vitec handlades ned 4,7 procent under hög omsättning. Carnegie har inlett bevakning av Vitec med en säljrekommendation och en riktkurs på 430 kronor.

Truecaller gynnades däremot av att Deutsche Bank tagit upp bevakning av aktien med en köprekommendation. Aktien var upp 3,6 procent.

Redeyes positiva syn på fiberoptikbolaget Hexatronic har stärkts på grund av uppmuntrande utsikter från flera av bolagets amerikanska sektorkollegor. Det skrev Redeye i en analys på fredagen och Hexatronic svarade med att lyfta 15 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -